Skip to content

Upoznajte novu najmoćniju ženu svijeta!

 Ana Patricia Botín

Ana Patricia Botín postala je nova čelnica španjolskog bankovnog diva, Banco Santander. Vodstvo nad tom globalnom bankarskom institucijom preuzela je iznenada, nakon tragične smrti svog oca Emilija, koji je bankom vladao 28 godina.

Tako je Ana Botin, koja je nedavno restrukturirala britanski ogranak banke Santander, postala nova najmoćnija žena svijeta.

Kada je prošle godine po izboru BBC-a proglašena trećom najmoćnijom ženom svijeta, odmah iza kraljice Elizabete i ministrice unutarnjih poslova Therese May, bilo joj je neugodno.

Skromna i moćna

Iako skromna po prirodi, rijetki su oni koji nisu čuli za nju i moć koju posjeduje u rukama. Ima 53 godine, govori pet stranih jezika, a sada se našla u situaciji u kojoj ne smije okaljati ugled koji je svojim radom godinama stvarao njen otac.

Otac je iznenada preminuo od srčanog udara u utorak u dobi od 79 godina, pa je Ana došla na čelo četvrte generacije te obitelji koja već 157 godina vlada španjolskom bankom, što je uzburkalo duhove u financijskoj javnosti, s obzirom da njena obitelj posjeduje samo dva posto dionica banke. Mnogi se protive takvom principu nasljeđivanja i nepotizma.

Njeno imenovanje pdiglo prašinu u javnosti

No, njeno imenovanje nije bilo tako neočekivano. Najstarija od šestero djece, već je davno izabrana od strane svog oca.

Dok se neki ne slažu s principom dodjeljivanja tolike moći samo po obiteljskom nasljeđu, jedno joj svi priznaju – Ana je pametna, skromna, naporno radi i odana je Santanderu, u kojem svoje dane provodi već 25 godina.

Njen otac želio je stvoriti globalnu banku koja bi pružala usluge velikim multinacionalnim kompanijama, ali i građanima. (Foto: Economiadigital.es, Danas.hr, Fortune.com)