Jedan od najpoznatijih živućih kipara boravi u Hrvatskoj

jozef jankovic 1 - x

jozef jankovic 1 - x

Intervju vodio Zlatko (Zlatan) Milaković

„Smjer u umjetnosti? Ne, nema smjera. Svi mi kao individue ali i autori, stvaramo svoj smjer. Ljudska figura dominira kao motiv. Našu epohu obilježavaju manipulacije… uzele su maha. Koliko god smo suočeni sa političkim, niti individualne manipulacije ne zaostaju” Riječi su jednog od danas najvećih živućih kipara, profesora JOZEFA JANKOVIČA.

Nostalgija za ljudima, bolje reći vremenima kad je umjetnik bio oponent, ismijavajući idiotizam većine a ukazujući na detalje prefriganosti manjine su za nama. Oko nas sveprisutno, sveopće trabunjanje ne privlači baš nikakvu pažnju. Može li danas umjetnost pomoći razbijanju predrasuda, može li doprinijeti stvaranju okvira koji će spriječiti oduzimanje DOSTOJANSTVA, zadnjeg uporišta onoga što nas određuje kao „svjesno, inteligentno” biće? Odgovore na ova pitanja nekad je bilo daleko lakše dobiti. Umjetnik je tada bio stvaralac, manje tumač ili interpretator. Izdizao se iznad mase, trpio je osudu, bojkot, zatvor. Današnji tumači „onoga što je dobro” u najboljem slučaju djelimično uspijevaju racionalizirati slučajnost, mutež im odgovara… Doprinos svih uhljeba svodi se na lukavo smišljene ali i savršeno operacionalizirane mehanizme kojima nam prodaju nadu. Liberalni totalitarizam nikad jači jaše dalje. A kako su umjetnici bili „subjekti” nekad?

foto-galerija

U Rabu, prije nepunih dva mjeseca u hladovini kamene terase, razgovaram sa jednim od u svjetskim okvirima priznatih kipara. Profesor JOZEF JANKOVIČ jedan je od autora čiji po cijelom svijetu raspoređeni monumentalni radovi krase i prestižne destinacije u Istri. U Labinu možete uživati u dva njegova rada, Vrsaru kao i Portorožu. Nenametljivo mi povjerava neke fragmente svoga doista nepredviđenim obratima obilježenog života. Prof Jankovič je zadnjih 16 godina profesor na likovnoj Akademiji u Bratislavi, gdje je odradio i četverogodišnji mandat na mjestu rektora. Navesti profesorove nagrade, izložbe, postignuća… trebalo bi mi daleko više prostora a Vama poštovani čitatelji vremena za čitanje.

Profesore, današnja previranja u svim sferama života po prvi puta čovječanstvo dovode u teško predvidiv rasplet. Kako u tom kontekstu vidite budućnost umjetnosti, u kom pravcu ide?

Prof Jankovič: Smjeru? Nema smjera. Svi mi stvaramo svoj smjer. Ljudska figura dominira kao motiv, Ono što privlači moju pažnju su manipulacije. Bez razlike političke ili individualne. Ovdje svakako ne treba zaobići niti kompjutersku grafiku u umjetnosti pa niti druge medije npr staklo. Sve su to mediji pogodni za manipulaciju…

Po Vama, koje je kvalitetom najproduktivnije razdoblje umjetnosti u zadnjem stoljeću?

Prof Jankovič: 60-te pa i 70-te godine obilježilo je monumentalno kiparstvo i arhitektura. Ovo se poklopilo i sa povoljnom političkom klimom. Dakle jedan, nazovimo ga tako, neoficijelan pristup umnogome je pomogao i razvoju umjetnosti.

Koliko umjetnost može biti daleko od politike?

Prof Jankovič: Umjetnost u pravilu koegzistira sa politikom. Često je i reakcija na političko okruženje. Pri tom određena doza kritike svakako je bila i bit će poželjna i ubuduće.

Poznat mi je Vaš disidentski period života. Što se tada doista događalo?

Prof Jankovič: Povijest moje domovide je između ostalog obilježila i 1968 godina tj svima dobro poznati događaj ruske intervencije u Čehoslovačkoj. Politički ustroj koji je planiran je temeljen na principima socrealizma. Obzirom na moje otvoreno protivljenje etiketiran sam ali i procesuiran kao „neo buržuj”. U tom za mene jednom od najtežih životnih razdoblja preko noći sam bio suočen sa kompletnom izolacijom, stavljen sam na crnu listu, nisam mogao dobiti termin niti prostor za izlaganje, kupnja mojih radova je naprasno zamrla. Ali kao što se to u životu u pravilu i događa, nagon za preživljavanje je učino svoje. Za život sam zarađivao kao suradnik za arhitektonski dizajn. Moram napomenuti da su mi tada pomogli i prijatelji bez obzira na rizik a da se i sami nađu u mojoj situaciji.

Kako sada gledate na te događaje?

Prof Jankovič: Tada je stradao veliki broj umjetnika. Na žalost, nisu dočekali nazovimo ga tako, nezavisni režim. Ovdje između ostalog mislim i na nezavisne odnose u umjetnosti, odnose oslobođene netrpeljivosti i neproduktivne konkurencije. Osobno i danas osjećam određenu dozu podjele. Dijelim mišljenje sa onima koji žale jer još uvijek nije pala granica koja umjetnost dijeli na istok i zapad.

jozef jankovic 4

Na čemu trenutno radite?

Prof Jankovič: Skulptura, staklo, slikam, kompjutorska grafika, reljefe, plohe. Projekte nikada ne planiram, događaje isto tako. Malo ću Vas iznenaditi … niti izložbe ne planiram. Događaju se.

Profesor ovu zadnju misao poprati osmijehom. Premda je već prešao „srednju dob” zapanjio me je svojom energijom. Na kraju razgovora, pridružila nam se i profesorova supruga. Promatram ga pri njenom dolasku. Bez obzira na zavidan bračni staž, profesorovo oko nekako zablista. Vjerujte za to ima razloga…