Spoj elitnog turizma i umjetnosti – rezidencija Paradiso na Rabu

01 PARADISO MAKEK - x

01 PARADISO MAKEK - x

Napisao Zlatko (Zlatan) Milaković

Turistički biser na otoku Rabu. Rezidencija Paradiso, smještena u samom centru Grada nenametljivo širi sve ono što krasi elitne turističke destinacije. Obnovljena Romanička palača iz 12-tog stoljeća izgledom dominira, ugođajem privlači. Na jednom mjestu elitni restoran, vinoteka, umjetnička galerija… sobe. Pažljivo biranu ponudu za turiste Paradiso je dodatno obogatio te već 14 godina nekoliko puta godišnje, postaje mjesto druženja i rada ponajboljih hrvatskih ali i afirmiranih svjetskih umjetnika.

foto-galerija

Poziv za sudioništvo na susret umjetnika Paradiso, najblaže rečeno me oduševio. Tim više jer mi je otprije bilo poznato kako”otac” susreta tj. idejni tvorac i organizator, Zlatko Makek pomno bira sudionike. Saznajem od naše poznate kritičarke, koordinatorice susreta Sande (S. Bajzek, op.a.) da će na susretu biti i Jozef Janković iz Slovačke, Njemica Monika Schultes, Slovenac Rajko Čuber…, a potvrdu dolaska simpatičnog Tonija Franovića shvatio sam kao garanciju da će biti i viška pozitivne energije. Sam put do Raba prošao je uobičajeno. Ljubazna zahvala službenika koji naplaćuje cestarinu (on uzima novce, a ja papir… pa se mi tako zahvaljujemo jedan drugom na razmjeni vrijednosti) nekoliko „škarica”, a tamo negdje 20-tak km iza Senja, gospodin djelatnik „na sred ceste” ostavio rovokopač… odmah iza zavoja. Jedva izvukoh živu glavu. Trajekt… pa parking na Rabu. Dolazim pred Paradiso. Doista jedinstven prizor. Ljubazna gđa. Jasminka me uz okrijepu instruira o detaljima višednevnog susreta. Istu večer, na zajedničkoj večeri u početnoj pomalo komornoj atmosferi razmjenjujemo u takvim prilikama uobičajene rečenice…

02 PARADISO SANDA

Dan poslije, na prvoj „pauzi” uzvraćam posjetu kolegama. Prof. Janković (jedan od najvećih Slovačkih živućih kipara) već par sati žustrim potezima šmirgla podlogu na platnu… priporemio tuš, acryl. Originalna tehnika… Njemica Monika već radi dvije podloge, predlošci razbacani na sve strane. Monika je jedna od poznatijih njemačkih neoekspresionistica s impresivnim životopisom. Razmjenjujemo par uobičajenih rečenica (kako Vam se sviđa na Rabu, Paradiso je prekrasan, vruće je… itd, itd.) pa prelazimo na prave teme (motiv, tehnika i naravno komplimenti na do tada naslikan dio slike). Radimo dalje, a isti dan nam se pridružuju Sanda i Toni. Ovo dvoje su pak onu pomalo komornu atmosferu, u potpunosti preokrenuli. Tih dana su Paradisu na raspolaganje dali sve svoje vještine i Bugarin Dimitri Velichkov, Slovenac Lojze Kalinšek, slikarica Irena Gayatri Horvat, bračni par kiparica prof. Atonija Balić Šimrak i prof. prodekan Akademije u Zagrebu, Robert Šimrak. I moja malenkost…, naravno. Uvjeti za rad u Paradisu, idealni. Umjetnicima je na raspolaganju nekoliko lokacija. Unutarnje prostorije su klimatizirane, a vanjski dio sa svih strana okružuje kameni zid praveći optimalnu hladovinu.

PARADISO SVI

Tih nekoliko dana je prošlo u razmjeni iskustava, razmišljanja, šalama pa i zabavi. Paradiso je na samo stotinjak metara od glavne Rapske plaže… što su umjetnici maksimalno iskoristili. Pažljiv odabir sudionika pretpostavljao je i po svšetku susreta, niz kvalitetnih radova. Pretpostavke su se pokazale opravdanima. Poštovane čitateljice, čitatelji… NA OVOM SUSRETU NAPRAVLJENE RADOVE MOŽETE POGLEDATI U GALERIJI NA PRVOM KATU PARADISA. Status elitnog „nečega” kao što nam je svima poznato, nije baš tako lako osvojiti… još manje zadržati. Eto upravo to Zlatku Makeku već godinama uspijeva. Želimo mu da ne posustane. Svjesni smo da njegov umjetnicima i umjetnosti namijenjen elitni prostor u par dana može postati dodatnom ugostiteljsko turističkom ponudom. Ali u odluci da prostor koristi na ovaj način, presudila je njegova ne samo ljubav prema umjetnosti nego i za današnje vrijeme neobično visok stupanj nesebičnosti.