Umjetnost u Starom Gradu na Hvaru… (Ekskluzivno!)

boonika 2

boonika 2

Tekst: Zlatko (Zlatan) Milaković

Hrvatska kulturna scena s ovim ljetom je bogatija za još jedan ekskluzivni program. Afirmirana nevladina i neprofitna udruga BOONIKA svojim novim dvomjesečnim ekskluzivnim programom BOOEX, osvježit će turističku ponudu naših srednje-dalmatinskih otoka. Afirmirani umjetnici, dizajneri te njihove atraktivne kreacije bit će ovog ljeta dostupni na jednom mjestu: STARIGRADU na otoku Hvaru.

Ambijent, poznat turistima širom svijeta time će obogatiti i hrvatsku turističku ponudu. Epitet centra – mondenog okupljališta ljubitelja moderne umjetnosti zahvaljujući BOONICI STARIGRAĐANIMA je već „u rukama”. Upravo bogata prošlost Starigrada, status, uz proaktivnu potporu domaće turističke zajednice, pridonijeli su odluci BOONIKINIH kreativaca pri odabiru mjesta budućih događanja. Hvarski turisti, ljubitelji moderne umjetnosti pa i slučajni posjetitelji imat će ekskluzivnu mogućnost: uz razgovore i druženja sa predstavljenim umjetnicima/cama osobno dogovarati uvjete pod kojima mogu preuzeti eksponate. Niz pažljivo kreiranih izložbi, perfomansa te zabavnih događaja posjetiteljima će biti idealna prigoda za osvježiti svoja znanja o umjetnosti, pogledati trendove te osvježiti svoje privatne kućne kolekcije… po iznimnim cijenama. Prisutnost i stranih autora samo je jedan od argumenata ZA posjetu Starigradu.

Po prvi puta, na jednom mjestu u špici turističke sezone široj publici su dostupni originalni, od strane afirmiranih umjetnika kreirani hrvatski suveniri, art/dizajn proizvodi „sa potpisom”, unikatna odjeća, accessoiresi… kreirani od strane BOONIKINIH članova. Da, bit će to i promocija hrvatske umjetničke mladosti. Bilo bi poželjno napisati „onih koji dolaze” ali većina tih mladih osoba su već afirmirani (pogledati webshop Booteeq… koji je samo jedan od BOONIKINIH uspješnih projekata). Trendovi tzv undergorund provenijencije bit će predstavljeni zahvaljujući pozvanim predstavnicima toga pravca, od milja nazvanim „kremom” hrvatske street art scene. A za ljubitelje klasičnijih umjetničkih izričaja bit će i nekoliko izložaba naših i starnih umjetnika.

Za događanja su se već zainteresirale i susjedne turističke zajednice, tako da će programi biti uključeni u turističku ponudu bližih otoka i gradova. Povodom posjete događanjima organizatori su optimisti. Kažu kako će biti dovoljno sokova, bevande, pivice… i odlične zabave. Sve navedeno važi i za zatvaranje pojedinog programa-izložbe. BOONIKA ima iznimno pozitivna iskustva sa organizacijama zatvaranja izložbi ali i drugih programa. Odlično su posjećeni.

boonika 1

Posjetiti STARIGRAD na Hvaru u „ovih” osam tjedana svakako će biti nešto novo. Najsunčaniji otok bit će stjecište street art umjetnika, ljubitelja originalnih umjetničkih kreacija, predstavnika modernog dizajna ali i ugodno iznenađenje za probirljive kolekcionare.

Koji autori/ce će biti predstavljeni? Perfomans? A DRUGI PROGRAMI? Pratite nas… redovite info dostupne u budućim člancima na portalu AKADEMIJA ART

PREPORUKA: POSJETITI BOOEX U STARIGRADU NA HVARU… ARHIVIRATI DOJMOVE (možda Vam zatrebaju… već u rujnu)