Zagorje ugostilo međunarodnu likovnu koloniju

lk zabok

lk zabok

Sveopća, dnevna, orkestralna kuknjava (nezadovoljni oni koji rade, oni koji ne rade… još više, a oni koji su u radnom odnosu a ne rade… najviše) kulturu te s tim u svezi događanja potisnuli su u petu dimenziju. A iz te dimenzije „nešto” vtatiti? Kako? Pa ne znamo niti gdje je ta domenzija

Ali budimo objektivni scena je živa… nešto se događa. Upravo je u tijeku centralni događaj, akcija „Dan-noć žderača usputnih vizuala”. Svjedoci smo totalne izložbe… izložbe retuširanih portreta budućih uglednika (sadašnjih kritičara) koji nam se smješkaju sa plakata, uz slogane koji su zasjenili i one nadaleko citirane sa pokrpanih majica omiljenog Grunfa.

U poplavi desetaka tisuća „izložbenih eksponata” uz naše prometnice, bilo kakva izložba ili kulturni događaj gubi svrhu i to u apsolutnom iznosu. Ali! Naši Zagorci, premda svjesni trenutka koji će nam uskoro odrediti buduće četiri godine, našli su vremena te tradicionalno organizirali LIKOVNU KOLONIJU u Lugu Zabočkom, uz svestranu potporu vlasnika i menadžera pansiona „Kušan”. Kolonija je održana tijekom prethodnog vikenda a okupila je pedesetak likovnih autora iz više država.

Inicijator, Miljenko Jerneić (btw: predsjednik Zagorske stranke) strpljivo dočekuje sudionike, pozdravlja ih te svakom pokušava izaći u susret povodom različitih zahtijeva… razmaženi su do boli. Za rješavanje kompleksnijih problema Miljenku je na raspolaganju veteran organizacije naših likovnih kolonija Darko Starešina, predsjednik afirmirane udruge likovnih umjetnika Fortuna art iz Zagreba.

„Dobro nam došli” Miljenko će gostima. „Sjedite, okrijepite se… dugo ste putovali”. Njegov nenametljiv nastup, vidim ulijeva povjerenje (autor je blizu 20 knjiga, intelektualac…). Piće dobrodošlice odmah na samom početku pomaže od puta umornim sudionicima. Članovi Fortuna art-a pomažu u podjeli slikarskog materijala. Sjedamo u atraktivno uređenu dvoranu, a Miljenko nas pozdravlja, zahvaljuje nam se na dolasku te se nada da će radovi biti produkt naših vizija… želja. Daje nam poptunu slobodu u biranju motiva, tehnike, teme. Jedan od meni do sada najkraćih ali nejefektnjijih govora koje sam čuo u sličnim prigodama.

„Miljenko, molim te kaži kako si skupio sve potrebno za koloniju… danas je to gotovo pa nemoguća misija” Pedesetak osoba, puta uljane boje pa acryl, pa platna, smještaj, troškovi puta strancima… našima?”… Moje pitanje je među prisutnima izazvalo tajac .

„Pa tajna je u tom da ništa ne tražim, a evo već godinama rado sudjelujem u organizaciji kolonije a sve aktivnosti financiramo isključivo osobnim kontaktima, maksimalno transparentno…pa nam se sponzori jave i sami. Ali i sam si svjestan da se svake godine moramo sve više angažirati. Ovdje nam je od velike pomoći i Darkovo iskustvo (Starešina, op.a.) odgovara Miljenko.

„Kolonija će trajati tri dana. Koliko radova očekuješ? Na popisu vidim i niz poznatih imena.”

„Da i ove godine napravili smo selekciju, ali uz poziv i našim prijateljima koji dolaze od samog početka tj prve kolonije. A o očekivanjima… što reći, imaju potpunu slobodu a već su pokazali da im takav pristup najviše odgovara”

U pauzi slikanja promatram atmosferu. Niz ozbiljnih osoba, svatko na svoj način, gradi sliku, tretira temu. U svakom pogledu heterogena struktura, pozitivna energija. Nevjerojatno koliko i ambijent pomaže… Zagorci, nenametljivi, pristojni. Ako ih ponekad malo pecnete da su „mirni” „tihi”… da im ne bi škodilo pomalo pozitivne agresije ali i bezobrazluka, odgovorit će da je to povijesna činjenica na koju su ponosni. Spomenut će i niz svojih povijesnih junaka, „onih otprije ali i današnjih” činjenica koje im doista onemogučavaju barem osnovni razvoj. Ali, kuknjavu nećete čuti. Možda je tu i glavni razlog povijesne činjenice koju je isključivo namjerno moguće iskriviti: sustavno zapostavljanje Zagorja kao hrvatskog (oprostit ćete mi na ovolikom stupnju iskrenosti) najperspektivnijeg poligona za razvoj malog poduzetništva. Ovu likovnu koloniju su realizirali bukvalno „iz ničega”. A kako baš oni? Pa… eto, dobili su priliku i znali ju iskoristiti. U tišini, daleko od „strateški usmjerenih mediabye marifetluka”

PREPORUKA: POSJETITI ZAGORJE…

Tekst: Zlatko (Zlatan) Milaković