boonkika 2

Svjetski trendovi modernog dizajna i umjetnosti, dostupni u centru Zagreba? Za poželjeti… Dobra vijest: Projekt postoji, zaživio je, redovito ga prati par tisuća u pravilu mlađih intelektualaca – kreativaca

Prepoznatljiv je, koristan, osuđen na međunarodni uspjeh. Osmišljavan planski, razvijan spontano. Manje dobra vijest: za sada je jedini takav uspješan projekt u Hrvatskoj jer slični su pokušaji neslavno završili. Grupa mladih hrvatskih entuzijasta pokretača ideje BOONIKU vide i vode kao jezgru – ishodište u nas ali i svijetu itekako prihvaćenih modernih dizajnerskih rješenja, umjetničkih interpretacija, kreacija…

Već duže vrijeme pokušavam sina nagovoriti da nas najavi na slijedeću izložbu u BOONIKU. Čujem da su izložbe odlično posjećene. Pažljivo lobiram kod sina… uspjelo je. Dobivamo ljubazan poziv iz Boonike od koordinatorice Tene… Izložba u Četvrtak, s početkom u 19h. Tema: Erotika, autor: Miron Milić. Put do izložbe, ništa novo.

„Tamo da te nisam čula s tvojim dvosmislenim komentarima… to su mladi ljudi, šta će misliti o nama? Reci im par stvari o tehnici slikanja ali temu da nisi komentirao..” veli mi Šefica

„A mogu li komentirati tehnike na temi?” Rekoh jedva se suzdržavajući da ne prasnem u smijeh.

Na ovo mi ništa nije odgovorila, tako me pogledala tako da sam odmah promijenio… temu.

Dolazimo u Veslačku ul broj 23, odmah prepoznajemo lokaciju. Već pola sata prije po slobodnoj procjeni više od pedesetak mladih posjetitelja čeka vani a BOONIKIN izložbeni prostor krcat… Na samim vratima šeretski nam se obraća mlađi ljubitelj umjetnosti:

„Ulaz je 10 kuna, molim” (vidim par njih se kikoću…)

„Nemam sitno ali imam na kartici 1000 kuna, možeš li mi vratiti kusur?” rekoh, misleći da je polemika gotova…

„neću moći ali ako imate iksicu možete ući besplatno” (reče ovaj mrtav ozbiljan a kikot lagano prerasta u… ovaj put uz diskretan osmijeh i moje Šefice)

„A, jesi ovaj puta naletio?” Hi hi hiiiiii… veli mi Ona

Dobro, dobro… velim.

U dvorani potpuno druga slika – dojam od uobičajenih vizuala na našim izložbama. Masa mladih osoba, upravo s nevjerojatno zanimljivim kreacijama odjeće, imidžom. Dakle atmosfera zrači kreativnom, pozitivnom energijom. Prilazi nam mlađa djevojka, predstavlja se… Tena. Uz osmijeh koji se na zaboravlja tek tako, upoznaje nas sa autorom… Mironom. Prelazimo odmah na temu a autor nam detaljno pojašnjava „o izložbi”. Ugodno iznenađeni njegovim interpretacijama, kvalitetom retorike, kao i vladanjem materijom prenosimo dojmove uz zaključak da je „po našem skromnom mišljenju originalan” te da nas niti najmanje ne iznenađuje posjećenost izložbi.

Zamoljavam Tenu da nas malo „iz prve ruke” upozna sa BOONIKOM… kako, što, tko, zašto itd itd.
Osnivači tj idejni tvorci BOONIKU shvaćaju i vide kao platformu namijenjenu vizualnom dijalogu.
Uruga broji 300-tinjak registriranih članova, iste koordinira 10-tak najaktivnijih. Nevladina i neprofitna organizacija osnovana je s svrhom ostvarivanja zajedničkih ciljeva, orjentirana na promicanje umjetnosti i međunarodne kulturne suradnje te interkulturalnog diskursa u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

BOONIKA između ostalog radi i na umanjenju razlike između ekskluzivnosti i dostupnosti. Promovira moderni dizajn, umjetnost, kulturu…Pomaže i daje maksimalnu podršku kontinuiranom obrazovanju umjetnika i srodnih struka, radi na afirmaciji svojih članova, podiže svijest o bitnoj ulozi umjetnosti i dizajna. BOONIKIN tim radi i na motivaciji i animaciji učenika, poticanju rasta interesa drugih mlađih osoba za umjetnost i dizajn, ali i obrazovnih ustanova (fakulteti, škole), profesionalaca, umjetnika, organizacija civilnog društva, dizajnera, gospodarskih subjekata, javnog sektora te međunarodnih udruga.Cilj je ambiciozan. Žele podići kvalitetu života na zavidnu razinu. Posebno u sferi tzv društvenog života.

boonkika 1

Programski plan BOONIKE je višeslojan. Organizacija izložbi samo je jedan od programom utvrđenih projekata. Izložbe vide kao platformu vizualnog dijaloga, sve s ciljem postizanja zajedničkog intreresa promoviranja umjetnosti i pristupa međunarodnoj kulturnoj interakciji. U kratkom roku projekt BOONIKA Izložbe pokazao se kao jedan od bitnih kulturnih događanja na našoj ali i šire, likovnoj i drugoj umjetničkoj sceni. Rezultat: u praksi potvrđen veliki interes underground i mainstream publike koja posjećuje događaje te iznimnim zanimanjem medija koji redovito najavljuju i prate BOONIKINE projekte. Izložbe su zamišljene kao fokalno mjesto interesa zahtjevne i probirljive publike u potrazi za kvalitetnim i nesputanim autorima koji uz pomoć BOONIKE izlažu svoje radove bez ikakvih restrikcija ili selekcija radova. Takav način rada ima za posljedicu visoku posjećenost. Dodatno, organiziraju i tzv zatvaranje manifestacija a evidentirana je posjećenost koja prati otvaranja. Zanimljivo, strateški pristup i otvaranju izložbi im je jedinstven. BOONIKINE izložbe imaju elemente happeninga, što posjetitelji iznimno dobro prihvaćaju.

BOONIKA je afirmiran međunarodni projekt. Doista vrijedan pažnje. Mišljenja sam da bi svojom kvalitetom mogao pomoći ne samo u afirmaciji kulture…umjetnosti, odličnu ulogu bi mogao odigrati i u postizanju daleko boljih rezultata turističke promocije Hrvatske. Nekako vjerujem da će prije ili kasnije i Država počet pomagati kvalitetu poput BOONIKE. Ono što može zvučati malo upozoravajuće je činjenica da su BOONIKOVCI prebrodili najteže…pa je za očekivati i „rast ambicija”, nekako imam osjećaj da će suradnja s njima biti sve poželjnija ali i skuplja. Verujem u skorašnje dobre vijesti, tj u konkretnu pomoć nadležnih.

PREPORUKA: pratiti BOONIKU na www.boonika.net te posjetiti Vama zanimljive sadržaje.

Napisao: Zlatko (Zlatan) Milaković