Milaković: Slikar je gol

  
Rubens                                                                                                                                                    Minimalizam

Piše: Zlatan (Zlatko ) Milaković

„U petak je otvorenje skupne izložbe u Zagrebu i nemoj ništa drugo dogovarati“ veli mi supruga, s izrazom lica koji odmah isključuje bilo kakva potpitanja… Pozvala nas njena prijateljica, ugledna galeristica, vlasnica ugledne galerije pa se sam po sebi, podrazumijeva i ugledan sastav izložaka. Dođe i taj petak.  Na samom polasku, još „na vratima“  (znajući za postavu izložbe-autore…) upozorava me:

„na izložbi… molim bez tvojih komentara“
„dobro, dobro…“   odgovaram
„niti između redova…“
„dobro, dobro…“ odgovaram
Moramo usput pokupiti prijatelje. Ovo baš i nije toliko bitno kao što je da s nama ide i moja prijateljica Lana, genijalka trogodišnjakinja. Obožava izložbe. Dolazak na izložbu… klasika. U Galeriji žamor, razmjena poljubaca, pogleda „od glave do pete“. Pozdravi zrače oduševljenjem, kao da se nismo vidjeli 20 godina. Izložene slike… moderna umjetnost. Razgledamo djela… Lana zapitkuje a moja malenkost joj pomalo odgovara, sve s dužnim sjećanjem što sam obećao mojoj prekrasnoj suprugi. U jednom trenutku, pred jednim uljem na platnu Lana pojača decibele: „ZLATANE VIDI, OVAJ NIJE NIŠTA NACRTAO“ (sliku čini prazno platno sa nekim par milimetara velikim akcentom na sredini…) U GALERIJI ŽAMOR PRERASTE U TAJAC. Dva gospodina pored nas… reakcija različita (jedan s laganim osmjehom prati razvoj situacije a drugi sa grimasom na usnama u obliku „obratno postavljenog slova U“ mi daje do znanja da je sud već donio)
„Lana, ovo je slika kojom umjetnik odbacuje konvencije, manipulira elementima temeljenim na distrakciji komunikacije. Tradicionalnu umjetnost tretira kao alijenaciju determiniranu propitivanjem suštine esencije. Oslobođen je osjećaja manifestacije, opsesija mu je podsvijest“ Tiho joj govorim siguran da me šefica ne čuje. Lana genijalka prosu salvu smijeha. „Ha ha ha, baš si smješan, ajde još… još“
Dobro, pazi sad: „Umjetnikov razvojni put je rezultirao maksimalnim sažimanjem forme u znak…“
„Ha, ha, ha… ali ON NIJE NIŠTA NACRTAO“ ponavlja… uz sada već iskrene osmjehe osoba u našem bližem okruženju. U tom trenutku diskretno nam se približila moja supruga… osjetio sam laganu slabost u nogama. „Nisam ju ja nagovorio, majke mi“ Naravno, tu je bio kraj komentiranju izloška-djela. Lana me podsjetila na poznatu priču „Carevo ruho“ te na činjenicu kako nam svima nedostaje određena količina dječje iskrenosti.  
Gledajući izložene radove pokušavam uglazbiti prave razloge pojavi minimalizma… pa i drugih „izama“ u slikarstvu. Pokušavam se oteti i dojmu o umjetno produciranim pravcima a od kojih će višestruku korist (u pravilu) imati protagonisti, osobe koje će nam govoriti što je dobro. I veliki Nietzsche je govorio o ovom… “NE POSTOJE ČINJENICE, POSTOJE SAMO TUMAČENJA“. Čega, koga? Znači li to da nam je potreban prevoditelj (da, to je onaj koji nam govori, piše, ponekad i propisuje što je dobro… a od toga izvrsno živi) te koliko smo svjesni činjenice da smo žrtve paradoksa koji nas dovode u očaj? Kako tumačiti činjenicu da nam je (bez prevoditelja – tumača onog što je dobro) neobjašnjiv uzlet donedavno nepoznatog autora?

Sjeta prema vremenima kada se nismo morali upitati što nam neko umjetničko djelo govori bit će tim veća ukoliko se jaz između slušatelja i tumača produbi. Tumači nas guše. Svekolika atrofija intelekta u tom im odlično ide na ruku. Njihova tumačenja nas osiromašuju, iz sivila ispodprosječnosti izvlače pretvoren, recikliran fundus… produkt izrastao u mikrocjelini, onoj koja isproducirana u svojoj samodopadnosti i izoliranosti odlično živi na leđima onih koji su zaboravili pravo značenje riječi SKEPSA. A tumači? Oni su bili i ostat će samo alat.

A Lana? Danas ima četiri godine. Na zadnjoj izložbi (prije cca 10-tak dana) pri prolasku pored njoj zanimljivog izloška… samo me pogleda i malo se „zakikoće“. I njoj zabranili glasne komentare. Vidim… poslušala. Prognoziram… dobro će joj doći u nastupajućim godinama.