Vindija i sirevi kroz povijest

Vođen tradicijom zanatskog sirarstva i prirodnim potencijalima brežuljkastog krajolika sjeverne Hrvatske, Francuz Georges Thinault pokrenuo je 1889. prvu industrijsku proizvodnju sireva u Varaždinu. Njegovi cijenjeni sirevi s markama Gervais i Imperial već su u toj ranoj fazi hrvatske sirarske industrije osvajali priznanja na međunarodnim sajmovima, a izvozili su se u zemlje srednje Europe

Nastavak prozvodnje

Vindija je nastavila Thinaultovim stopama te je 1966. godine plasirala svoje prve sireve – Roquefort i Gorgonzolu.

Konstantan napredak tvrtke, dobri uvjeti poslovanja i kvalitetan novi proizvod potaknuli su gradnju tvornice mekih sireva, otvorene u listopadu 1971. godine. Moderna oprema kakvu nije imala ni jedna tvornica u ondašnjoj Jugoslaviji omogućila je visoku razinu proizvodnje sireva s plijesnima (jedina proizvodnja te vrste na području nekadašnjih jugoslavenskih republika) i bez plijesni.

Novi pogon polutvrdih sireva

Postupak pravljenja sira, koji se sastoji od zgrušavanja mlijeka, odvajanja sirutke i soljenja kroz stoljeća je doveden do savršenstva te od kasnog Srednjeg vijeka na dalje vlada razdoblje pravog procvata sirarskog umijeća. Francuska, Italija i Švicarska zemlje su u kojima sir predstavlja puno više od prehrambene namirnice. Kao najveći svjetski izvoznik sireva, Francuska je dala najveći doprinos u razvoju brojnih vrsta ovog proizvoda.

U 21. stoljeće Vindija je zakoračila uz tvrde sireve, koji su zbog svojeg bogatstva mlijekom i očaravajućeg okusa cijenjeni među gurmanima i stručnjacima za ocjenjivanje hrane, o čemu svjedoče i brojne nagrade kojima su ovi izvrsni proizvodi ovjenčani. vindija.hr