Akademija Art

Zagreb © Hrvatski ekskluzivni magazin za umjetnost i vijesti

MESO I JAJA

DOBRO – PUNJENA ROLANA POGAČA

Najljepše su priče iz života. One o ljubavi, ali i one o hrani. Vrlo često je to jedno te isto. I tako je jedna od mojih priča iz života vezana uz izjavu kako ja uopće nisam mesni tip. “I nisi, ti uopće nisi mesni tip. Ti si suhomesni tip.” – zaključio je on krstareći sa mnom kroz život. I dobro je zaključio, nije da nije.

Pršute tanke, kobasice pikantne, kulene elegantne i sekice mu slasne, slanine prošarane i masne, pisane buđole, salamice kakve ti srce želi, sve mi dajte. Sve ću jesti s jednakim žarom. Dobro, možda ću blagu prednost dati kulenu i pršutu. I slanini, ne smijem nju zaboraviti. Ona mi je najdraža u kasni sat kad samu sebe varam i govorim sve u oksimoronu kako ću se samo zericu zasladiti.

I kruha k tome. Toplog, slasnog, domaćeg. I malo sira. I bog te veseli. A sve to u jednom? Zašto ne! I eto, tako bi ova punjena rolana pogača, najbolji mogući odgovor na poziv na suradnju s delicijama DOBRO.

Talijani bi je zvali focaccia arrotolata, a mi je jednostavno možemo zvati punjenom rolanom pogačom. I to kakvom! Za njenu pikantnu notu zaslužni su DOBRO ravni kulen i domaća kobasica, a u tu već samu po sebi dobitnu kombinaciju se savršeno uklopio dimljeni sir. A kako sam ja sva nekako od kruha, ova mi je akrobacija sjela ko kec na cenera. Volim raditi s dizanim tijestom, cijeli taj proces na mene ima blagi terapeutski učinak, i stvarno volim mijesiti, peći, a bogami i jesti domaći kruh i pogače. Zato mi je ova super slasna “rolica” izvukla poseban osmijeh na lice, prvo kad sam vidjela kako se divno dignula i ispekla baš onako kako sam ju zamislila, a onda i kad sam napokon sjela i “prizalogajila” je ovako slasnu, direktno s daske nakon napornog i dugačkog dana.

Jeste i vi za jednu punjenu rolanu pogaču?

R E C E P T

Sastojci:

za tijesto:

300 g glatkog brašna (idealno bi bilo talijansko brašno tip 00)

180 ml tople vode

3-4 žlice maslinova ulja

1 žličica soli

1 vrećica suhog kvasca (7 g) + jedna žličica brašna, jedna žličica šećera i malo mlakog mlijeka za dizanje kvasca

za nadjev:

100 g ravnog kulena DOBRO

100 g domaće kobasice DOBRO

150 g dimljenog sira (narezanog na listiće)

origano za posipanje

maslinovo ulje za premazivanje

POSTUPAK:

U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.

Umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Umiješeno tijesto potom formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže 60 minuta.

Uzdiglo tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u kvadrat otprilike veličine 40 x 40 cm pa tijesto narežite na 4 jednake trake. Po trakama tijesta najprije složite sir, a potom i miješano kulen i domaću kobasicu. Zarolajte prvu traku pa potom tu rolicu stavite na drugu traku pa i to zajedno zarolajte. Nastavite rolati dok ne zarolate sve nadjevene trake tijesta. Tako pripremljenu pogaču stavite u pleh za pečenje ili kalup za tortu veličine 22-24 cm koji ste premazali maslinovim uljem. Pogaču također pokapajte maslinovim uljem pa posipajte origanom.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 40 minuta, dok pogača
ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Slobodno je poslužite toplu jer joj je stvarno teško odoljeti, ali još je bolja hladna budući da se hladna ljepše i lakše reže. Ova punjena pogača je odlična za druženja ili piknik u prirodi jer se vrlo jednostavno poslužuje, točnije idealno se trga i kao stvorena je za dijeljenje. Dobro, zar ne?

oslanomislatkom