Skip to content

Put Sandre Paović do paraolimpijskog zlata

H20160913011304

Sandra Paović jedna je od rijetkih sportašica u svijetu koja je nastupila i na olimpijskim i na paraolimpijskim igrama

Na OI je nastupila u Pekingu 2008. godine gdje je ispala u drugom kolu, a u paraolimpijsku obitelj uključila se nakon prometne nesreće koju je doživjela u siječnju 2009. godine.

Paović je rođena u Vukovaru 15. travnja 1983. godine. Stolnim tenisom se počela baviti kao četverogodišnja djevojčica. Pet godina je živjela u Čakovcu gdje je igrala za List Međimurje gdje ju je vodio Robert Mikac. Nakon toga seli u Zagreb.

Bila je višestruka prvakinja Hrvatske, a igrala je za klubove iz Švicarske, Njemačke i Francuske. Sandra je 2000. na EP-u u Bremenu osvojila broncu u mješovitom paru s Rokom Tošićem, a ima i ekipno srebro s EP-a 2005. u Arhusu.

Nastupila je i na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. gdje je ispala u drugom kolu. Kruna njene profesionalne karijere trebao je biti London četiri godine kasnije, no sudbina je odlučila drugačije.
Svega šest mjeseci nakon nastupa u Pekingu, Paović je u Francuskoj doživjela tešku prometnu nesreću koja joj je odredila cijeli dalji život.

Nakon nesreće se odlučila za dalje školovanje, a počela je i raditi u Stolnoteniskom savezu Hrvatske. Međutim, 2013. se vratila stolnom tenisu.

U prvoj godini svoga povratka Paović osvojila je tri međunarodna turnira (Mađarska, Italija i Slovenija), postala je prvakinja Hrvatske, a u rujnu 2013. u Lignanu je postala europska prvakinja. Godinu dana kasnije u Pekingu je slavila na svjetskom prvenstvu, a prošle godine je u danskom Vejleu obranila europski naslov. Sve je zaokružila zlatnom medaljom na paraolimpijskim igraama u Rio de Janeiru.

Prošle godine Međunarodna stolnoteniska federacija dodijelila joj je nagradu “Star Awards” za najbolju stolnotenisačicu s invaliditetom na svijetu.

Članica je stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom Uriho iz Zagreba, a nastupa u stojećoj kategoriji 6.

(Hina)