Skip to content

POI Rio – Podignuta hrvatska zastava

Prigodnom svečanošću na trgu Olympic Plaza u Međunarodnoj zoni paraolimpijskog sela u Barra da Tijuci u Rio de Janeiru uz zvukove Lijepe naše podignuta je hrvatska zastava

P H2016090Svečanosti su nazočili hrvatski paraolimpijci i članovi delegacije, te četverostruka olimpijska pobjednica, a sada pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić.

Hrvatskim sportašima je dobrodošlicu poželjela bivša brazilska košarkaška zvijezda Janeth Arcain, koja je i gradonačelnica Paraolimpijskog sela.

“Znam koliko ste teško radili i trenirali kako bi izborili nastup na paraolimpijskim igrama. No vaš san je sada postao stvarnost. Doputovali ste sa svih strana svijeta, iz različitih kultura i različitih vjera. No ovo je sada vaš novi zajednički dom,” kazala je Arcain, osvajačica srebra na OI Atlanta 1996. i bronce na OI Sydney 2000. te prva brazilska košarkašica koja je zaigrala u američkoj ženskoj profesionalnoj košarkaškoj ligi WNBA.

Šef hrvatske Misije Ticijan Komparić uručio je Arcin za uspomenu licitarsko srce, lavandu, te hrvatski dres.

“Za sada je sve u granicama očekivanja. Organizatori su se potrudili da nam prilagode selo i nemamo problema sa smještajem. Sve je u razini dosadašnjih igara. Sve probleme koj smo imali riješili smo u hodu,” kazao je Komparić dodavši:

“Organizatori su smanjili servis, broj vozača i volontera, ali nadam se kako se to neće osjetiti kada igre krenu.”

Hrvatska sportska heroina Janica Kostelić stigla je na svečanost praktički direktno iz zrakoplovne luke. Janica je u Riju bodrila hrvatske sportaše, a sada će biti i uz paraolimpijce.

“Sport je uvijek jedna pozitivna atmosfera i priča. Kada si u natjecanju puno toga ti promakne jer si koncentriran na sebe i svoje natjecanje. Lijepo je biti i s druge strane gdje možeš svemu malo opuštenije pristupiti i proživjeti onako kako ih svatko treba proživjeti,” poručila je Janica koja ostaje u Rio de Janeiru do 11. rujna.

Svečanost je započela plemenskim plesom nakon kojeg je uslijedila mješavina brazilskih ritmova forro, samba i bossa nova. Uz domaćine zaplesali su i naši sportaši, među kojima i Milka Milinković koja će u Rio de Janeiru nastupiti na svojim desetim paraolimpijskim igrama.

“Plesala sam još i 1980. u nizozemskom Arhemu,” kazala je raspoložena Milka.

Na trgu Olympic Plaza postavljen je i Zid olimpijskog primirja (Olympic Truce Wall) na kojem se sportaši i prateće osobe potpisuju za vrijeme boravka na POI.

Svečanost otvaranja paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru bit će 7. rujna, a hrvatsku zastavu na otvaranju nosit će atletičar Branimir Budetić.

(Hina)