Marinu Barišiću stipendija od 1,3 mil. eura

science

Imati manje od 40 godina i već objavljeni rad u časopisu Science te vlastiti istraživački tim – nije mala stvar u znanstvenom svijetu. Upravo to uspjelo je Marinu Barišiću, molekularnom biologu rodom iz Splita – trenutačno zaposlenom u danskom Centru za istraživanje raka

scienceMarin je za projekt istraživanja stanične diobe upravo potpisao ugovor o stipendiranju od milijun i 300 tisuća eura koje mu je dodijelila fundacija Lundbeck.

Međunarodna radionica organizirana u Zagrebu bila je dobra prilika da Marin Barišić razmijeni novosti s domaćim kolegama. Njegovo područje interesa je stanična biologija. Zanimaju ga promjene koje se događaju u staničnoj strukturi. Ako dođe do greške kod diobe stanice, može doći do razvoja ozbiljnih bolesti, naprimjer jedna od njih je rak koji je u principu nekontrolirana dioba stanice, kaže.

Rezultati istraživanja na tom području, koje je proveo s timom znanstvenika u Portugalu – objavljeni su i u časopisu Science. Odnedavno živi u Danskoj gdje vodi vlastiti istraživački tim. Potpora od milijun i 300 tisuća eura – mnogo mu znači. Tako da je veliki vjetar u jedra, za početak. Znati da ima smisla to čime se baviš i znati da napokon imaš vrhunske uvijete da to ostvariš, kaže.

Položaj hrvatske znanosti nije htio komentirati zbog odsutnosti – no navodi primjer Portugala u koji su se brojni znanstvenici vratili jer je njihova vlada utrostručila proračun za znanost. Najbolji je način da država shvati da je znanost jako bitna stavka u razvoju društva i da se pokuša znanost dovesti na malo veći nivo, smatra.

Trenutačno se Marinov život vrti isključivo oko znanosti i prinove. Vremena za slobodne aktivnosti je – malo.

U budućnost ne gleda dalje od pet godina – maksimalno planira iskoristiti uvjete koje ima u Danskoj. Opcija povratka u Hrvatsku je otvorena i zvuči privlačno, no, kako Marin kaže – možda jednoga dana. hrt