Tue. Jun 19th, 2018
Vlado Tuđa 1

Vlado Tuđa izlaže u Parizu i Trstu

Slikar vlado Tuđa, autor značajnog i obimnog opusa, napose akrila na kartonu i platnu i niza skulptura ovih je dana u ozbiljnim pripremama za skorašnje samostalne izložbe u Parizu i Trstu

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Vlado Tuđa 1Gospodine Tuđa, najprije izlažete u Parizu, a zatim i u Trstu. Izlagati samostalno u Parizu značajan je korak u životu svakog umjetnika.
Izlažem u Parizu od 19.4.2017.g. do 29.4.2017. i to u Gradskoj palači. U Parizu izlažem na poziv galerista. Izložba se trebala dogoditi prošle no zbog moje bolesti prebačena je za ovu godinu i umetnuta u izlagački program, stoga je ponešto skraćena. Za ovu parišku izložbu odabrao sam svijetli i tamni pravac koji se očituje na mojim slikama. Izlažem po dvadeset slika iz svakog ciklusa, dakle četrdeset. Riječ o slikama koje nisu do sada izlagane a i ja sam poznat po tome da nikada iste slike ne izlažem iznova. Za svaku izložbu radim nove slike. To mogu napraviti jer puno radim.

Govorimo o dva svijeta.
Riječ je o uljima na platnu i uljima na kartonu, na većim i velikim formatima. Izložiti ću teme iz moje „crne“faze i „radosne“slike. Kada sam bio bolestan slikao sam radosne slike, nakon bolesti i izliječenja slikam tamne, tužne slike. To sam jednostavno morao izbaciti iz sebe, to je bilo duboko skriveno u meni.

Koja je boja ili boje dominantna u tamnom ciklusu a koja u svijetlom?
U radosnom ciklusu, to je crna, žuta i crvena, a u tužnom tamnom, plava, crvena.

U novim se ciklusuima i motivika promijenila. Lica su tek stilizirana.
Da, to je najprije svjetlost na ljudskom licu.

Vlado Tuđa 2

Osjećate li strah prije izložbe u Parizu?
Ne, svakako ne. Pariz je još uvijek svjetski centar ali nije više ono što je nekoć bio i značio.

U četvrtom mjesecu ove godine izlažete u Trstu u uglednoj galeriji La Vetrina.
Da, u Trstu izlažem od 27.4.2017. do 13.5.2017.g. u galeriji La Vetrina. U Trstu ću izložiti presjek mojih proteklih pet godina i to akrile na kartonu i platnu, ukupno trideset slika, srednjeg formata.

Što je novo u atelijeru?
Sav sam u „crnoj“fazi. Volio bih napraviti više izložbi s tim ciklusom, slike na tragu radosti.

Radite na sve većim formatima.
Da, pripremam se i za formate 3 x 2 metra i 4 m x 2 m, čak 5 x 4 metra. To su stvarno velike slike, one mi najprije dopuštaju potpunu slobodu geste, nisam limitiran formatom. Na tim velikim formatima mislim dalje razrađivati motive koje trenutno radim, ljudske duše, patnja, bol, tuga.

Sve novo


Warning: Unknown: open(/var/akademij/public_html/tmp/sess_5ea88977a5cfb250996ceb58096ee0ff, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/akademij/public_html/tmp) in Unknown on line 0