Akademija Art

Zagreb © Hrvatski ekskluzivni magazin za umjetnost i vijesti

PREHRANA

Čobanac, tradicionalno jelo kontitnentalne Hrvatske, ali i Dalmacije

Najbolje je kad se priprema u posebnim bakrenim kotlićima na prirodnoj vatri

Nekada se čobanac pripravljao na ognjištu, može se krčkati na otvorenom, ispred kuće ili u prirodi. Ovisno od regije, recepti se ponešto razlikuju, iako je manje/više osnovni recept za čobanac svuda isti: puno luka, meso narezano na kockice, uz začine i dugo krčkanje.

Način pripremnja po regijama se razlikuje prvenstveno u odabiru mesa. Dok se negdje koristi samo junetina, ili samo janjetina, nije neobično niti da se pomješa junetina, janjetina, pa čak i svinjetina. Također, čobanac se može poslužiti uz njoke ili kuhani krumpir, čak i uz žgance (tj. puru odnosno palentu), ali moguće je u kotlić s mesom ubaciti krumpir pred kraj kuhanja. Kako god vama drago, predlažemo osnovni recept kojeg možete sami prilagoditi svojem ukusu.

Priprema i sastojci
Po osobi treba uzeti 20 dkg mesa, a omjer neka bude luk:meso = 1:3. Priprema meso narezano na kockice otprilike 3 x 3 cm crveni luk fino usitnjen pelati rajčice feferoni crvena paprika biber u zrnu, sol, lovor vino Meso dodati na dobro pirjanom luku, nastaviti pirjati dok meso ne pusti vodu. Po potrebi dolivati toplom vodom* da meso bude pokriveno. Malo posoliti.

Pirjati dok meso ne bude do pola kuhano, pa dodati rajčicu, nasjeckane ljute feferone (po ukusu), biber u zrnu, lovor i još malo soli. Sve pirjati dok meso ne omekša. Na kraju dodati vino i otklopljeno kratko prokuhati da vino ispari.

Umjesto vode, čobanac je dobro nadolijevati toplim temeljcem pripremljenim od juneće kosti uz dosta povrća. Izvor recepti.hr, foto Restoran Dalmacija