log0 AA 3

log0 AA 3

Najava predavanja - Zdravstveni i okolišni učinci glifozata, najkorištenijeg herbicida na svijetu

U organizaciji Sekcije farmaceuta HKLD-a u utorak, 02. veljače 2016., u 19 sati održat će se predavanje s temom "Zdravstveni i okolišni učinci glifozata, najkorištenijeg herbicida na svijetu"

vv

Predavač: prof. dr. sc. Valerije Vrček, dipl. inž. med. biokemije

Glifozat je najkorišteniji herbicid na svijetu

Herbicidima na bazi glifozata zaprašuje se šećerna repa, kukuruz, peršin, mrkva, celer, vinova loza, jabuke i mnoge druge kulture. Zbog masovne uporabe, glifozatom nisu onečišćena samo polja i vrtovi, već i zrak, voda, hrana i – ljudski organizam. Posljednja mjerenja koncentracija glifozata u urinu Europljana pokazuju da je više od polovice Europljana kontaminirano mjerljivim količinama glifozata. Mnogobrojne znanstvene studije pokazuju da je glifozat genotoksičan i reprotoksičan. Ta kemikalija pripada skupini hormonskih otrova (endokrinih disruptora), te je posebno štetan za djecu i trudnice. Usprkos ovim rezultatima, glifozat se slobodno prodaje.

U najnovijem izvješću Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC Monographs Volume 112) glifozat je obilježen etiketom „Skupina 2A". U istoj se skupini nalaze akrilamid, spojevi olova, nitriti, polibromirani bifenili... Službena procjena IARC-a nije obvezujuća, ali je svakako upozoravajuća. Bit će stoga zanimljivo vidjeti, u sljedećim mjesecima, hoće li se, na temelju "službene znanosti" promijeniti tržišna sudbina glifozata.

porn porn

log0 AA 3