log0 AA 3

log0 AA 3

Održan znanstveni skup Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća u razdoblju komunizma

jpg2

U Križevcima u subotu, 22. listopada 2016. održan je drugi znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – u razdoblju komunizma“ kojeg su organizirali Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, na kojemu je sudjelovalo dvadesetak uglednih znanstvenika iz cijele Hrvatske. Skupu je namjera potaknuti istraživanje nedovoljno poznatog književnog stvaralaštva u povjesnici hrvatske književnosti, znanosti i nastavi zanemarenoga dijela hrvatske književnosti sa željom premošćivanja umjetno stvorenih diskontinuiteta u hrvatskoj književnosti i kulturi općenito

Svečano otvorenje započelo je pozdravnim govorom predsjednice Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr.sc. Tanje Baran koja je okupljenim sudionicima i posjetiteljima predstavila Križevce kao značajno vjersko središte Hrvatske još iz davnina. Pritom je objasnila kako su u Udruzi „Dr. Stjepan Kranjčić“ došli na ideju održavanja znanstvenog skupa nakon što su uspješno objavili knjigu književnih radova dr. Kranjčića „Zašto me pozvao Gospod?“ i stoga jer već više godina redovito organiziraju dva natječaja o kršćanskoj književnosti na nacijinoj razini Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ i Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“.

aaa

Pri čemu su okupljene u ime domaćina riječima dobrodošlice pozdravili, kako pročelnik za društvene djelatnosti grada Križevaca mr.sc. Mladen Tenodi, tako i križevački župnik Stjepan Soviček. Suorganizatorske poruke u ime Hrvatskih studija kazao je zamjenik voditelja i pročelnik Odjela za kroatologiju dr.sc. Marinko Šišak istaknuvši da je u identitetu Hrvatskih studija da se bave znanstvenom analizom i vrjednovanjem zanemarenih ali bitnih dijelova hrvatske književnosti. Dok je zamjenik glavnog urednika Glasa Koncila prof. Branimir Stanić kao govornik podsjetio na vrjedne doprinose Glasa Koncila hrvatskoj književnosti kršćanskoga nadahnuća u 53 godine postojanja lista. Tom je prigodom okupljenima podijeljen časopis „Kroatologija“ Hrvatskih studija u kojem su objavljeni radovi s prvoga znanstvenog skupa održanog u Križevcima prije dvije godine „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – prošlost i suvremenost“.

008 Znanstveni skup sudionici 3

Program je bio podijeljen u dvije sesije. Najdulje uvodno predavanje Katolička književnost 1945. – 1990. održao je dr.sc. Vladimir Lončarević koji je naglasak stavio na djelovanje HKD Sv. Jeronima, pojavu katoličkih listova i časopisa koji su objavljivali književne radove, antologije duhovnoga pjesništva i zastupljenost kršćanskih tema u književnosti hrvatskoga iseljeništva. Pri tom je u kontekstu sadržaja izlaganja spomenuo glavne predstavnike pojedinih književnih vrsta i žanrova.

O temi Religiozno kazalište u Hrvatskoj od 1945. ili kako su rubovi očuvali svjetlo zapaženo je izlagala dr.sc. Sanja Nikčević, dok je o temi Slagatelji knjige Njegove sadržajem vrlo vješto govorila prof. dr.sc. Zrinka Jelaska. Zdravko Gavran izlagao je o likovima, selu, vjeri i umjetnosti u pripovjednoj prozi Stjepana Džalte objavljenoj u razdoblju 1970. – 1990, dok je Emina Dabo predstavila biblijske motive pučkih pjesama otoka Paga koji su nastali tijekom druge polovice pa do kraja 20. stoljeća. Jasna Šego je predstavila socijalne, religiozne i domoljubne motive u pjesništvu Vinka Nikolića, Andrea Slišković analizirala je Ivana Raosa kao bunkeriranog pučko-religioznog književnika. O znanom i neznanom književnom stvaralaštvu Ivana Goluba prije 1990-ih govorio je Mario Kolar, književni rad hrvatskog književnika Josipa Cvrtile u razdoblju komunizma predstavio je Krešimir Čokolić.

010 Znanstveni skup sudionici 5

Izlaganje pod naslovom Riječi iz pera pune Ljubavi posvećeno književnim doprinosima Marice Stanković predstavio je Petar Bilobrk, dok je Stjepan Tomić govorio o katolicizmu Zvonimira Remete, a Matijas Baković o ideologiji u hrvatskim pravopisima 40-ih godina XX. stoljeća. U poslijepodnevnom dijelu programa Marinko Šišak govorio je o vjerskim književnicima ali i o prjeporima uokolo prvog sveska HBL-a. O temi pod nazivom Prjevod kao književno djelo – graditelji Biblije Zagrebačke izlagala je Nada Babić.

Kršćanska književnost i časopis „Knjiga i čitaoci“ (1967. – 1979.) tema je koju je uvjerljivo predstavio Željko Vegh. Suzana Peran i Anđelka Raguž sadržajno su govorile o ulozi župnih listova u očuvanju i razvoju hrvatske književnosti kršćanskoga nadahnuća na primjeru župnog lista Duh zajedništva. Temu Crkva u Hrvatskom proljeću: analiza „pisama čitatelja“ objavljenih u kršćanskoj obiteljskoj reviji Kana godine 1970. i 1971. obradila je Veronika Mila Popić, dok je Kristina Marijanović predstavila temu Marija među nama – provincijski glasnik kao pokušaj književnih izričaja Školskih sestara franjevki u Bosni.

011 Znanstveni skup sudionici 6

I drugi znanstveni skup Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća u razdoblju komunizma održan je uz potporu Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, s kojeg će radovi biti recenzirani a zatim i objavljeni u zasebnom broju časopisa „Kroatologija“ Hrvatskih studija tijekom 2017. godine. Treći znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“ trebao bi se održati najesen 2018.

porn porn

log0 AA 3