log0 AA 3

log0 AA 3

Susret Predsjednice Republike s Emirom Države Katra

Na poziv emira Države Katra šeika Tamima bin Hamada bin Khalifa Al-Thanija predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Državi Katru

DSC 83041

Nakon svečanog dočeka hrvatske Predsjednice u Emirovoj palači održan je bilateralni sastanak službenih izaslanstva Republike Hrvatske i Države Katra te tête-à-tête susret predsjednice Grabar-Kitarović i šeika Tamima bin Hamada bin Khalifa Al–Thanija, Emira Države Katra.

Hrvatsku će zaobići važni energetski putovi ako uskoro ne počne graditi terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka sa šeikom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem, emirom Katra koji već godinama pokazuje interes za gradnju i opskrbu LNG-a svojim plinom. "Ako ne krenemo u izgradnju zaobići će nas energetski i drugi putovi. Mi se jednostavno moramo uključiti i početi raditi na izgradnji infrastrukture", kazala je hrvatska Predsjednica.

"Problem je dosad bio u nama. Odluku o gradnji LNG-a donijeli smo kada i Poljaci. Njihov je terminal proradio prije godinu dana, a mi svoj nismo ni počeli graditi", istaknula je Predsjednica. Dodala je kako je Država Katar još uvijek zainteresiran za terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, no očekuje konkretne poteze Zagreba u vezi s tim prioritetnim hrvatskim i projektom Europske unije kojim bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Građevinski zamah zbog svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine u Katru prilika je hrvatskim građevinskim tvrtkama, a činjenica da je ta zemlja jedan od velikih kupaca oružja prilika je vojnoj industriji. "To je jedno od područja na kojem možemo napraviti dosta posla u Katru, ali i u drugim zaljevskim državama", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Hrvatski stručnjaci obučavaju katarske snajperiste i zaštitare VIP osoba, brodova i zrakoplova, što je Katru osobito važno zbog nogometnog prvenstva, a donedavni piloti akrobatske zrakoplovne skupine "Krila Oluje" treniraju katarske vojne pilote.

U nazočnosti Predsjednice Republike Hrvatske i Emira Države Katra potpisani su Sporazum o suradnji na području zaštite okoliša i prirode između Vlade Države Katra i Vlade Republike Hrvatske te Memorandum o razumijevanju između Katarske trgovačke i industrijske komore i Hrvatske gospodarske komore.

Uoči susreta s Emirom Države Katra, hrvatska Predsjednica posjetila je Katarsku zakladu za obrazovanje, znanost i razvoj zajednice (Qatar Foundation) te obišla kompleks škola i fakulteta u kojima se obrazuju katarska i djeca iz drugih zemalja te održala sastanak sa šeikom Mozah bint Nasser.

Predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s katarskim i hrvatskim gospodarstvenicima na sastanku na kojem su sudjelovali predstavnici Katarske trgovačke i industrijske komore (Qatar Investment Authority), petnaestak predstavnika vodećih katarskih tvrtki i investitora te hrvatsko gospodarsko izaslanstvo koju predvodi predsjednik Hrvatske gospodarske komore. predsjednica.hr

porn porn

log0 AA 3