log0 AA 3

log0 AA 3

Predstavljen biografski leksikon hrvatskih Čeha

U Češkom domu u Zagrebu u srijedu 12. listopada 2016. predstavljen je biografski leksikon poznatijih i uglednijih osoba podrijetlom iz Češe i istanutijih pripadnika češke manjine České stopy v Chorvatsku (Češki tragovi u hrvatskoj), autora Josipa i Alena Matušeka, kojeg je u dva pregledna sveska na češkom jeziku objavila Novinsko-nakladnička ustanova Jednota iz Daruvara, a predstavljali su ga suautor Alen Matušek i predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac

ceske stopyRiječ je o kapitalnom djelu nakladništva češke narodne manjine u Hrvatskoj koje sadrži 1450 pomno satkanih natuknica koje uvelike govore o znamenitim osobama iz Češke koje su djelovale u Hrvatskoj i o istaknutim pripadnicima češke manjine, ali i o hrvatskim znamenitim velikanima češkog podrijetla.

Povjesničar Josip Matušek (1920. – 2003.), podatke i natuknice pomno je desetljećima skupljao i zapisivao. Nakon njegove smrti djelovati na leksikonu nastavio je njegov sin Alen Matušek, koji je pojasnio da su u leksikon uvrštene osobe iz Češke koje su u Hrvatskoj živjele i djelovale barem pet godina, bez obzira na nacionalnost, potomci osoba iz Češke s očeve i majčine strane do druge ili treće generacije kao i ugledne i istaknute osobe češke manjine bez obzira na generaciju, uključujući i one rođene u miješanim brakovima. Za svaku natuknicu naveden je izvor podataka. „Ovaj leksikon je spomenik dobroj integriranosti češke manjine u hrvatsko društvo koji potvrđuje da hrvatskom narodu nitko ne može lijepiti naljepnicu ksenofobnog naroda“, rekao je Matušek.

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac zapravo je predstavio Leksikon, kazavši da je riječ o djelu kakvo nemaju druge nacionalne manjine u Hrvatskoj. „Iznimno se koja od 22 nacionalne manjine može pohvaliti tolikim brojem istaknutih sunarodnjaka koji su gradili i unaprjeđivali Hrvatsku i to u širokom razdoblju kao što su to Česi čija nazočnost u Hrvatskoj datira još od kraja 11. stoljeća i prvog zagrebačkog biskupa, Čeha Duha. Ukorijenjeni u Hrvatsku i poštujući svačije nacionalne osjećaje i oprjedjeljenje, hrvatski Česi imaju potpuno pravo među svoje velikane uvrstiti i znamenite osobe iz hrvatske povijesti“, kazao je Lipovac, spomenuvši hrvatske velikane češkog podrijetla poput Ivana Zajca, Augusta Šenoe, Lavoslava Ružičke, Otona Kučere, Vjenceslava Novaka, Milutina Cihlara Nehajeva, Jagode Truhelke, Franje Krežme, Josipa Klime, Stjepana Mihaljinca, Zvonimira Červenka ali i znamenite osobe doseljene iz Češke poput Marije Ružičke Strozzi, Frana Lhotke, Václava Humla, Milana Sachsa, Bartola Felbingera, Ruperta Melkusa, Vjekoslava Bastla, Lava Kalde, Josipa Schlossera, Vinka Dvořáka, Gustava Janečeka, Alberta Bazale i Jaroslava Šidaka. „Uvrštavanje ovih hrvatskih velikana u češki kontekst doprinosi osvještavanju činjenice o njihovim češkim korijenima koja vjerojatno nije uvijek dovoljno poznata niti hrvatskim Česima, niti široj hrvatskoj javnosti. Nema nijedne države, ne računajući one u susjedstvu Hrvatske, koja je Hrvatskoj podarila toliko značajnih osoba kao što je Češka, a s osobama češkog podrijetla taj je broj još i veći, čime se Česi u Hrvatskoj s razlogom mogu i trebaju ponositi“, zaključio je Lipovac. Na predstavljanju među nazočnima bili su i zamjenik češkog veleposlanika Miroslav Kolatek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik, predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić i ravnateljica Novinsko-nakladičke ustanove Jednota Lidija Dujmenović.

porn porn

log0 AA 3