log0 AA 3

log0 AA 3

MODRE IMPRESIJE Mladena Žunjića

Mladen Žunjić Modre impresije 2

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, istaknuti pripadnik svoje generacije, slikar Mladen Žunjić Pucko, nedavno je predstavio šest novih slika iz ciklusa Modre impresije

Riječ je o rijetkoj izvedbi s fluoroscentnim akrilnim bojama na platnu koje su promišljeno nanošene kistom, raznim špahtlama ali i razlijevanjem, sve na jednakom, velikom formatu 120 cm x 100 cm.

Na ovim slikama nazočni su i dalje elementi vibrantnih, rotirajućih krugova ( koji svojom okretnošću tvore obrise ženskog tijela ili ga tek samo naznačuju), ali i niz novih tvorbi, slobodnog kretanja boje ( u svim pravcima praktično, ali u ipak sasvim smirenom , odmjerenom, kontinuiranom gibanju) te magličastih, zelenih i plavih aurora borealis ,gotovo prozirnih nanosa boja koji gotovo zastiru ono dublje, skrivenije na slici.

Posebno zanimljiva je slika s uvijajućim oblicima, koji trepere izvirući iz središta koje je razdijeljeno na nekoliko dominantnih boja, od plave i bijele do smeđe i žute u bazi.

To treperenje izazvano je vanjskim podražajem, vjetrom ili pak vlastitim, unutarnjim nemirom, koji se može smanjiti jedino ako popusti pritisak unutar uznemirenog središta tijela.

Mladen Žunjić Modre impresije 3

Sve slike jasno svjedoče o autorskom uranjanju u problem boje, o istraživanju nepoznatoga križajućeg svijeta izmiješanih boja, karakteristične simbolike govora boje ili govora bojom.

Mladen Žunjić započeo je tegoban i naporan put dijaloga s kolorom, pojedinom bojom, nastojeći dosegnuti , odgonetnuti, dešifrirati tajni kod boja u vječnoj potrazi za onom slikom, kojoj teže označeni umjetnošću.

Veliki format svakako omogućuje slikaru stvarnu nesputanost poteza, često ga izazivajući da čini instinktivne geste, bez mnogo promišljanja, jednostavno, ne može se zaustaviti i ne može se oduprijeti ritmu boje.

Da, doista treba hrabrosti suočiti se s razornom i neumoljivom bjelinom podloge na kome će jednom, ako sve bude posloženo kako treba, izniknuti nova slika, iduća kombinacija motiva i boja koje se neprestance komešaju u slikarevoj svijesti i sjećanju, stalno u potrazi za jednostavnim i jedinstvenim riješenjem.

Žunjićevo slikarstvo sve hrabrije odmiče na putu istraživanja, u konstantnoj potrazi , u stvarnoj i iskrenoj komunikaciji sa slikom na kojoj radi, neprestano preispitujući postignuto, uvijek težeći dalje, dalje.

Mladen Žunjić Modre impresije 1

porn porn

log0 AA 3