Tisuće prosvjednica u SAD-u za zaštitu ženskih prava

Izvor: ANGELA WEISS / AFP

Tisuće prosvjednica sudjelovale su u “Hodu žena” u subotu u Sjedinjenim Državama protiv administracije Donalda Trumpa, ali je ovaj hod, treći po redu, bio obilježen podjelama unutar pokreta zbog optužaba za antisemitizam.

Tisuće prosvjednica sudjelovale su u ‘Hodu žena’ u subotu u Sjedinjenim Državama protiv administracije Donalda Trumpa, ali je ovaj hod, treći po redu, bio obilježen podjelama unutar pokreta zbog optužaba za antisemitizam.

Od samog jutra, više stotina ljudi, među kojima veći broj žena, okupio se blizu Bijele kuće u Washingtonu, gdje je počeo prosvjed. Mnoge sudionice su nosile ružičaste kape, zaštitni znak pokreta.

Drugi skupovi su predviđeni diljem zemlje, pa tako i u New Yorku i Los Angelesu, dan uoči druge obljetnice preuzimanja dužnosti republikanskog predsjednika.

U 2018. u prosvjednim povorkama sudjelovalo je više od 500.000 ljudi, napose u pokretima #MeToo i Time’s Up protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Kako bi obilježili “drugu obljetnicu otpora Trumpovoj vlasti” organizatorice su pozvale na “niz” prosvjeda.

Pokret je “počeo kao prosvjed protiv Donalda Trumpa, ali je sada više znak priznavanja problema na koje nailaze žene diljem svijeta”, rekla je za France Presse Ann-Carolyn (27) koja je u Washingtonu sudjelovala na skupu potpore Planiranom roditeljstvu, organizaciji koja je najveći izvođač abortusa u SAD-u.

No ove godine jedinstvo pokreta je narušeno nakon optužbi za antisemitizam protiv nekih čelnica organizacije. Tamika Mallory, jedna od čelnica Hoda, sudjelovala je na skupu vođe pokreta “Islamska nacija” Louisa Farrakhana, poznatog po antisemitskim izjavama.

Zbog tih se podjela dio žena priključio sličnoj organizaciji ‘March On’ pa bi dva pokreta trebala odvojeno prosvjedovati.

Izvor Hina/AFP