Vijeće Europe upozorava na ‘stalni porast’ ksenofobnog populizma

U Europi je na djelu “stalni porast” ksenofobnog populizma i govora mržnje, upozorila je stručna skupina Vijeća Europe, prenosi agencija DPA

Populisti migraciju smatraju prijetnjom društvenoj koheziji i sigurnosti, često zanemarujući “dokaze temeljene na činjenicama”, istaknula je europska komisija protiv rasizma i netolerancije u svojem godišnjem izvješću objavljenom u petak.

Stručna skupina upozorila je da se zabrinutost za sigurnost koristi kako bi se “opravdalo rašireno balansiranje s temeljnim ljudskim pravima migranata i drugih ranjivih skupina”.

Stručnjaci kažu da premda je nekoliko europskih zemalja posvećeno velikim naporima da integriraju izbjeglice, posebno na području smještaja, obrazovanja i zapošljavanja, i dalje se previše naglašava migracijska kontrola.

Vlade bi “trebale promijeniti svoje narative kako bi oni bili ujednačeniji i bazirani na činjenicama u kojima se naglašava pozitivan doprinos dobro vođene migracije”, rekao je predsjedajući komisije Jean-Paul Lehners. Hina, foto Pixabay