Denis Kujundžić, slikar pastorala

Slikar Denis Kujundžić, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor lijepog i doista zasebnog ciklusa u kojima je vješto i vrlo emotivno potretirao okolicu Imotskog, Zagoru, ali i primorske krajeve Hrvatske ističući u prvi plan karakteristične, dominantne forme pojedinih motiva

Nije nevažno napomenuti kako je dio svoga života posvetio zanimanju profesionalnog fotografa. Danas djeluje kao samostalni umjetnik, slikar, kontinuirano slikajući i izlažući.

Doista, dojam koji na gledatelja ostavljaju Kujundžićeve slike jest posve jedinstven, naime njegove slike ponajprije govore i ljepoti, o neusporedivosti pojedinih prostora, o izvornoj privlačnosti.

Doista, slikajući na svoj način, razvijajući se postupno kao umjetnik, Kujundžić iskreno zadivljen krajolikom u kome živi i nedvojbeno zaljubljen u prostor u kome je rođen, postao je nesumnjivi najbolji hrvatski slikar pastorala, uviđajući vrlo često i prikrivene kvalitete pejzaža i bez ikakva ustezanja i možebitnog konzultiranja, stvorio izvanredno lijepi atlas slika za pamćenje, od obale i mora do planina i ravnica, slikajući sasvim slobodno, reagirajući na koloristički bljesak podneblja, uživajući u slikanju i bilježenju detalja.

To sve čovjek i umjetnik može učiniti ako je u cjelosti otvoren prirodi, iskren, vrlo emotivan ili čak hiper senzibiliziran u prepoznavanju i razumijevanju govora prostora koji ga okružuje.

Pa čak i kada slika, na svoj način i u svojoj verziji, poznata svjetska glazbena imena, doista, ona u cjelosti sliče sebi, no, slikiar ih je uronio u fantastični koloristički ocean u čijem su oni središtu i pomalo nam ipak u ovoj verziji izgledaju drugačije.

No, najveći doprinos Denisa Kujundžića jesu svakodnevni trenutci življenja koje je on suvereno zabilježio na svojim slikama, stvarajući svojim kolorističkim rješenjima trajnu uspomenu i na zemljopisni pojam ali i na vrijeme, koja nepovratno protječe, nudeči samo zaborav u zamjenu umjesto sjećanja.

I upravo po tome opus hrvatskog slikara Denisa Kujundžića iz Imotskog jest jedinstven i po svemu neusporediv.

Pastorale Denisa Kujundžića snažan su doprinos suvremenom slikarstvu.

Miroslav Pelikan