Skip to content

Grabar-Kitarović: Oslobađajuća presuda Šešelju sramotan poraz međunarodnog kaznenog prava

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro je u četvrtak kritizirala oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, ocijenivši da je riječ o sramotnom porazu međunarodnog kaznenog prava

pxl 100815 11

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju oslobodilo je vođu srpskih radikala Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

“Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je golem udarac međunarodnom kaznenom pravu. Ona je upravo sramotna”, kazala je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, gdje boravi u službenom posjetu.

“Ako uzmete u obzir da je Haaški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet mjeseci zatvora samo zbog iskazivanja nepoštivanja prema tome sudu i radi prijetnje svjedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio zbog huškanja i poticanja na eksterminaciju, uništavanje cijelih naroda i na genocid, to doista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava”, kazala je.

“Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova”, dodala je.

“Međutim, isto tako je činjenica da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to nam nitko neće uzeti”, kazala je predsjednica, istaknuvši da je “Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživjela svoj prvi i najveći poraz”. “I to je nepovratno. Idemo razmišljati o tome.”

“Nadalje, moram kazati da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali vjerujte mi, pravda neće!” poručila je hrvatska predsjednica. Hina

mala retrospektiva

Miroslav Škoro, Milan Vrkljan i Ružica Vukovac formirali su klub nazvan "Za pravednu Hrvatsku"

Miroslav Škoro na svom Facebook profilu predstavio svoj novi klub zastupnika 'Z...
20th Jan 2022

Premijer Plenković o svom sinu koji ulazi u svijet gaminga

Premijer Andrej Plenković obišao je Poduzetnički inkubator PISMO 2 u Novskoj na...
12th Jan 2022