Skip to content

Uspješna izložba keramike i stakla u Sv. Kuzmu

[widgetkit id=62]

Iz ateljea za Europsku Uniju

koja je otvorena u četvrtak 19. prosinca 2013. u galeriji Hrvatskog doma Sveti Kuzam, kao dio blagdanskih događanja za vrijeme adventa i Božića, pobudila je znatno zanimanje publike unatoč činjenici što se održava u “galeriji na kraju grada”.

Tako najprije bilježimo nazočnost, na otvorenju izložbe, gospodina Čedomira Salevića, zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Rijeke, a dan nakon otvorenja, Dr. Giuseppe Olmetija, direktora biennalnog međunarodnog eventa umjetničke keramike Argilla iz Faenze, koja je, spomenimo i to, grad prijatelj Rijeke.

Gospodin Olmeti je bio vrlo ugodno iznenađen visokom umjetničkom razinom i raznolikošću izloženih djela 42 hrvatska umjetnika, te je radi toga obećao osigurati adekvatni izlagački prostor u Faenzi za eventualno prikazivanje ove izložbe.

Ovom izložbom se ustvari samo nastavlja više od deset godina duga praksa kvalitenih izložaba umjetničke keramike u Rijeci, kao što su bile međunarodne izložbe Triennale tanjura, Triennale Trofejnih pehara, Triennale vaza za cvijeće, Keramika Rijeka, Svjetska izložba male i minijaturne keramike LILLIPUT CERAMICS u Opatiji, izložba porculanskih skulptura Hanibala Salvara u Lovranu, te 1. hrvatskog triennala keramike u Trsatskoj tvrđavi. Ako ovome još dodamo vrlo uspješno djelovanje riječkih umjetnika Mladena Ivančića, Bruna Paladina i Borisa Rocea, te keramičke grupe Interinova iz Matulja, pod vodstvom Ivne Safundžić, likovne keramičke radionice Romolo Venucci, pod ravnanjem Erne Toncinich, izućavanje keramike na Akademiji primijenjenih umjetnosti i još neke druge inicijative i udruge, tada moramo Rijeci s razlogom podariti epitet jednog od najvažnijih središta suvremene hrvatske keramike i važne međunarodne izložbene destinacije.