Skip to content

Trnovica – 12. likovna kolonija

Velimir Penović
vpenovic@gmail.com

Likovna kolonija Trnovica 2011

Trnovica, malo selo u zaleđu dubrovačkog primorja, 28. svibnja 2011. godine, pod pokroviteljstvom općine Dubrovačko primorje, organiziralo je po 12. put dobrotvornu likovnu koloniju „Trnovica – 2011“.

Pogledajte galeriju radova, slikanje i ostalo!

Književnik, pjesnik i novinar Mato Jerinić, inače predsjednik, organizator i domaćin, te Nevenka Đirlić-Grošeta kao domaćica i tajnica Udruge „L K Trnovica“ dočekali su, primili i ugostili oko 60-tak likovnih umjetnika, slikara i kipara, bilo akademskih, bilo neprofesionalnih sa prostora „Lijepe naše“ i susjedne nam BiH.

Udruga je, kao i cijeli niz godina prije, ovu dobrotvornu kulturnu manifestaciju priredila kako bi od prodaje umjetnina koje nastanu radom na ovoj koloniji, uložila za revitalizaciju samog mjesta, obnovu kulturnih spomenika tj. postojeće stare kamene škole, kao i društvenog doma, učiteljske kuće i starih ognjišta u ovom kraju dubrovačkog zaleđa.

Vrijedno je spomenuti kako je u selu pod vodstvom g. Frana Sušila 30. godina prošlog stoljeća izgrađena spomenuta Narodna osnovna škola. Na fasadama škole je u kamenu uklesana skoro cjelokupna politička i kulturna povijest hrvatskog naroda pa čak i neki detalji svjetske povijesti, što samo po sebi predstavlja posebne kulturne vrjednote.

Inače cijelo selo je nevjerojatan primjer graditeljskog umijeća naše stare autohtone dalmatinske arhitekture, koja je za sada u još relativno dobrom stanju, ali ga svakako treba sačuvati kao izuzetnu vrijednost i spomenik graditeljstva i kulture u Hrvata općenito i ujedno ovog dijela Lijepe naše.

Ove godine pored umjetnika i štićenika Centra za rehabilitaciju Josipovac, sudjelovali su i bili darovani od strane domaćina i predstavnici Udruge osoba sa invaliditetom PRIJATELJ iz Metkovića, kojima je g. Mato Jerinić uručio poklon od nekoliko likovnih djela nastalih na koloniji. Ujedno je spomenuo i prisjetio se nažalost nekolicine preminulih umjetnika koji su bili rado viđeni gosti ove kolonije, a između ostalih i Tomislava Zubčića-Zupe, po čijem je imenu Udruga PRIJATELJ iz Metkovića nedavno osnovala i održala Likovnu koloniju.
http://www.akademija-art.hr/radionice-mainmenu-52/5070-likovna-kolonija-tomislav-zubi-zupa.html

See also  Otvoren karlovački ZILIK

Umjetnici koji su svojim djelima obilježili 12. LK Trnovica 2011. su:

Abel Brčić

Ana Filipović Utovac
Ana Lučić
Anđelko Matić – Učo
Antun Margaretić
Asim Hebib
Braco Grbić
Dubravka Rathman
Dubravko Mokrović
Eva Zvrko
Franica Čebirić
Helena Černeić Mrak
Hrvoje Kopelina
Ivaca BobanovićČolić
Ivan Mladošić
Ivana Redžović
Ivo Biočina
Ivo Mladošić
Ivona Lujak
Jagoda Lasić
Josip Pino Trostmann
Josip Škerlj
Jure Jovica
Loren Liorio
Luce Đurać
Luko Capor
Lukša Peko
Ljiljana Knez
Maca Lučić
Maja Jug Pecarić
Maja Kovačević
Marija Brautović
Marija Lipanović
Marin Jurica
Marina Bedek
Maro Kriste
Miho Banac Mijač
Mirica Dubčić
Miro Bedek
Miro Putica
Mirsada Mustapić
Mišo Baričević
Nedjeljka Gligor
Nike Matić
Niko Ančić
Nino Dubčić
Samir Serhatlić
Sergej Černeić
Stipe Nobilo
Teo Trostmann
Toni Slišković
Valter Kožul
Velimir Ključe
Velimir Penović
Vlaho Miloslavić
Vojo Radoičić
Zdravko Srzentić
Zlata Lučev
Živko Mustapić

Tijekom dana domaći i furešti gosti pohodili su odmah izložene radove, kupovali ih i odnosili, uz veliko HVALA, a na zadovoljstvo domaćina i umjetnika kojima je to i bio primarni cilj u ovoj dobrotvornoj kulturnoj manifestaciji.

Umjetnici su se cijeli dan međusobno i ugodno družili, stvarali, bili dobro počašćeni od strane domaćina i zabavljali se uz živu glazbu dvojice vrsnih glazbenika: duet „Toto i Boris“ iz Dubrovnika, s izraženom željom ponovnog druženja iduće godine.

Akademija-Art.hr
30.05.2011.