Zadarska priča 1 – Zadarski komorni orkestar

Akademija Art

Zadarski komorni orkestar tijekom godina stvorio je poveznice s glazbenicima i dirigentima koji su umjetnički i emotivno ostali vezani uz njega

Prvi od triju koncerata pod nazivom Zadarska priča, priča je o Zadarskom komornom orkestru i o borbi njegova grada za umjetnost, o građanskom pravu na glazbu. Građani, institucije i glazbenici Zadra nisu odustajali sve dok se nije postiglo ono što Zadar ima danas – profesionalni glazbeni život, ljetni festival prepoznat u međunarodnim okvirima te Zadarski komorni orkestar.

Dirigent Pavle Dešpalj 1961. godine osniva dva kulturna stupa ovoga grada – Glazbene večeri u sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar. Iako se kao službeni početak organiziranog rada Orkestra navodi 1985. godina, njegova povijest počinje znatno prije, potkraj 18. stoljeća, kad se javljaju konkretniji tragovi komorne i orkestralne glazbe u Zadru.

Ivan Repušić

Godine 2005. Zadranin Ivan Repušić, kojeg su već tada hvalili kao najboljeg mladog hrvatskog dirigenta i najavljivali blistavu karijeru koja se i ostvarila, imenovan je šefom-dirigentom Zadarskog komornog orkestra. Od tog razdoblja počinje sustavna i redovita organizacija rada Orkestra.

“Djetinjstvo sam proveo u Zadru, kao znatiželjno dijete nemirna duha koje je poznavalo svaku kalu grada i živjelo punim plućima. Aktivno sam i zainteresirano pratio svaki glazbeni događaj tijekom sezone i ljeti na Glazbenim večerima u sv. Donatu. Divio sam se raznim zvukovima zborova, komornih sastava i orkestara u tom čarobnom spoju glazbe i ambijentalnosti. Upoznao sam mnogo divnih poklonika glazbe, profesora, kolega, prijatelja, družeći se s njima i razgovarajući nakon svakog koncerta do kasnih sati. Nezaboravno!” 

Roman Simović

Zadarski komorni orkestar tijekom godina stvorio je poveznice s glazbenicima i dirigentima koji su umjetnički i emotivno ostali vezani uz njega. Među njima se ističe Roman Simović, violinist svjetskoga glasa, koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra koji svake godine rado navraća u Zadar, svoj drugi dom!

Katedrala sv. Stošije
srijeda, 24. 7. u 21 sat
Zadarska priča 1
ZADARSKI KOMORNI ORKESTAR
Ivan Repušić, dirigent
Roman Simović, violina
P. I. Čajkovski, J. Brahms
ulazak slobodan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

U sklopu Križevačkog likovnog ljeta otvorena izložba Katarine Sinjeri / foto, video!

Katarina Sinjeri priredila opsežnu izložbu prikazavši brojnoj križevačkoj publici i gostima svoje najnovije radove i nova stremljenja u svojem izuzetno plodnom slikarstvu U Likovnoj galeriji, u sklopu Križevačkog likovnog ljeta, a u […]