Skip to content

Amerikanke obranile naslov svjetskih prvakinja

Nogometašice SAD-a po četvrti put osvojile su naslov svjetskih prvakinja nakon što su u finalu SP-a u Lyonu svladale Nizozemsku 2:0 (0:0)

Favoritkinje za naslov opravdale su ulogu i u finalu dominatnom predstavom slavile golovima Rapinoe iz kaznenog udarca u 61. minuti te Lavelle osam minuta kasnije.

Pobjeda je mogla biti i uvjerljivija, no nizozemska vratarka Sari van Veenendaal je bila sjajna zasluživši epitet igračice utakmice. Aktualne europske prvakinje su tijekom susreta uputile tek jedan udarac u okvir suparničkog gola.

https://www.youtube.com/watch?v=kC3fcRb_be4

Amerikanke su do finala stigle s maksimalnih šest pobjeda. Prvo su u skupini F svladale Švedsku, Čile i Tajland uz impresivnu razliku pogodaka 18:0, u osmini finala su s 2:1 bile bolje od Španjolki, a istim rezultatom svladale su i Francuskinje u četvrtfinalu te Engleskinje u polufinalu.

Na prošlom SP-u 2015. igranom u Kanadi, Amerikanke su u Vancouveru stigle do naslova nakon 1991. i 1999., pobjedom od 5:2 u finalu nad Japankama.

U dvoboju za treće mjesto igranom u subotu u Nici brončanim odličjem okitile su se nogometašice Švedske pobjedom nad Engleskinjama 2:1. Autor: K.L./HRT

https://www.youtube.com/watch?v=-oIhw4NjCf4