Skip to content

Iranci ne uzmiču, poslali snažnu poruku Trumpu

Iran će odlučno odgovoriti na bilo kakvu američku prijetnju i svaki pucanj u Iran spalit će američke interese, poručili su dužnosnici te zemlje u subotu u vrijeme eskalacije napetosti između Teherana i Washingtona zbog rušenja američke bespilotne letjelice.

Iranski projektil oborio je u četvrtak američku bespilotnu letjelicu i dok Teheran tvrdi da je srušena iznad njegova teritorija, Washington uvjerava da se to dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da je u posljednji trenutak povukao zapovijed o vojnom napadu kojim bi kaznio Iran jer bi pritom moglo poginuti 150 ljudi te je naznačio da je otvoren za pregovore s Iranom.

Iran pak poručuje da će braniti svoje granice.

– Kakvu god da (američki dužnosnici) donesu odluku…, mi nećemo dopustiti povredu iranskih granica. Iran će se odlučno suprotstaviti bilo kakvoj agresiji ili prijetnji Amerike – rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi, a prenosi poluslužbena agencija Tasnim.

– Bilo kakva pogreška iranskih neprijatelja, posebice Amerike i njezinih regionalnih saveznika, bila bi pucanj u bačvu baruta koja će spaliti Ameriku, njezine interese i saveznike do temelja – izjavio je glasnogovornik iranskih oružanih snaga Abolfazl Šekarči za Tasnim u subotu.

Iranska organizacija za civilni zračni promet objavila je u subotu da je iranski zračni promet siguran za letenje, prenio je Tasnim.

– Zračni prostor koji nadzire Iran iznad Perzijskog zaljeva i druge zračne rute posve su sigurni – rekao je glasnogovornik organizacije.

Američke vlasti zabranile su u četvrtak letenje američkim kompanijama iznad zračnog prostora u Hormuškom tjesnacu i Omanskom zaljevu koji nadzire Iran.

I neke druge međunarodne zrakoplovne kompanije poduzimaju slične mjere opreza. AUTOR: Hina

See also  WHO Trumpu i političarima: Politiziranje pandemije stavite u karantenu ili ćemo imati puno više ljudskih žrtava