„SPOMENICA 2018.“ TOMISLAVA MARIJANA BILOSNIĆA

Akademija Art

„Spomenica 2018.“  Tomislava Marijana Bilosnića najnovija je knjiga ovog autora tiskana u izdanju 3000 godina Za dar u Zadru. Riječ je o svojevrsnom biografsko- bibliografskom izdanju koje se odnosi na djelo i umjetničko djelovanje  i stvaralaštvo TMB-a tijekom protekle 2018. godine.

Prilozi koji otvaraju „Spomenicu 2018.“ su  Bilosnićev portret, rad glasovitog ukrajinskog slikara Vasilija Korkiška, i pjesma grčkog pjesnika Christosa Toumanidisa naslovljena „Dijeleći uspomene s Tomislavom Marijanom Bilosnićem“. Slijedi potom riječ o Bilosnićevim knjigama objavljenim tijekom 2018. godine, s posebnim osvrtom na projekt izdavanja njegovih sabranih djela. Tu su i knjige drugih autora koji pišu o Bilosniću, te antologije, panorame, monografije i zbornici u kojima je ovaj autor zastupljen. Svakako zasebno mjesto zauzima prilog o uvrštenju Bilosnićevih pjesama u „Antologiju Sveučilišta Salamanca“, kao i objavljivanje istih pjesama u ovoj spomenici. Konačno saznajemo kako je Bilosnić tijekom protekle godine, uz antologiju objavljenu u Salamanci, uvršten i u antologiju hrvatskog haiku pjesništva, antologiju „Susreti“ u Kolumbiji, u izboru i prijevodu Željke Lovrenčić i uredništvu Eduarda Bechara Navratilova, u antologiju pjesama o hrvatskim majkama (u izboru Mladena Pavkovića) i panoramu suvremenog hrvatskog pjesništva na njemačkom jeziku u izboru i prijevodu Borisa Perića i Davora Šalata.

U istom periodu Bilosnić  je ukoričio pet novih knjiških izdanja, gdje posebno treba istaknuti dvije knjige Izabranih djela, Izabrane poeme, knjiga II, koju je uredio Igor Šipić, i Izabrana proza, knjiga IV koju je s predgovorom Domagoja Borisa Biletića uredila Sanja Knežević. Tu je i Bilosnićeva knjiga putopisa „Put u Uzbekistan“ koja je predstavljena na Danima hrvatskog putopisa u Loboru.

Tomislav Marijan Bilosnić

O Bilosniću su protekle godine oglede i eseje pisali i svoje tekstove objavili  Željka Lovrenčić, Sanja Knežević, Sanja Nikčević, Božica Pažur, Cvjetko Milanja, Davor Šalat, Tin Lemac, Mato Nedić, Igor Šipić, Boris Domagoj Biletić,  Dragan Gligora, Ante Tičić, Tomislav Šovagović i drugi. U izdanju zagrebačkog nakladnika „Ljevak“ izišla je i knjiga studija, članaka i eseja o umjetničkom stvaralaštvu Tomislava Marijana Bilosnića, koju je pod naslovom „Tema TMB“ napisala Sanja Knežević.

Prateći kroniku 2018. godine u ovoj „Spomenici“, otkrivamo kako je Bilosnić svojim djelima, a vrlo često i osobno, bio zastupljen u Kolumbiji, Kubi, Grčkoj, Španjolskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Austriji i Albaniji. Posebice je zapaženo njegovo višednevno sudjelovanje na Međunarodnom pjesničkom festivalu u Havani na Kubi, gdje je boravio u društvu, u svijetu poznate hrvatske hispanistice Željke Lovrenčić, koja je prevela njegove zbirke pjesama „Tigar“, „Afrika“ i „Odisej“, kao i niz drugih pjesničkih uradaka. Ne čudi, dakle, činjenica da je Željka Lovrenčić u ovoj „Spomenici“ uz Bilosnića i najspominjanija osoba, kako riječju tako i slikom.  O Bilosnićevom pjesničkom djelu govorilo se na pjesničkim i znanstvenim skupovima u Havani, Ateni, Tirani i Koljnofu. Kronika uz Bilosnićeva gostovanja, nastupe i promocije, bilježi i niz drugih događanja kao što je projekt „Jantarska cesta v Hrvateh“ što je kao petodnevna zbivanja po Ravnim kotarima i Bukovici Bilosnić inicirao i organizirao zajedno s Franjom Pajrićem, odnosno Udrugom Hrvati iz Koljnofa u Mađarskoj.

U „Spomenici 2018.“ Tomislava Marijana Bilosnića, poglavito je zanimljiv prinos vrlo iscrpne bibliografije o njegovom umjetničkom djelu protekle godine, koja se donosi na pune četrdeset i dvije stranice, od ukupno dvjesto osam stranica „Spomenice“.  Svakako valja spomenuti i činjenicu kako je ovaj zbornik o prošlogodišnjem radu i djelu Tomislava Marijana Bilosnića opremljen i nizom vrlo zanimljivih fotografija. „Spomenici 2018.“ Tomislava Marijana Bilosnića uređuje Dejan Golem, naslovnicu uz autora potpisuje Josip Granić, dok je grafičku obradu izvela Marija Marfat.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Razgovor u povodu – akademski slikar Dimitrije Popović

Akademski slikar, autor europskog renomea Dimitrije Popović, kreator je kompleksnog  likovnog opusa, književnik. Ovih je dana objavljena je opsežna, reprezentativna monografija posvećene pedesetoj obljetnici njegovog umjetničkog rada Gospodine Popović, pred nama je […]