Lila tjedan od 6. do 12.5.

Mobilni mamograf će 6. svibnja biti smješten na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića

photo Alipio LLusaki llusaki, Pixabay

Udruga “Nismo same” po treći puta provodi “Lila tjedan – tjedan ženskog zdravlja”, u sklopu kojega je od 6. do 12. svibnja u šest bolnica organizirano besplatno testiranje za 1200 žena na humani papiloma virus (HPV)

“Lila tjedan” je javno-zdravstvena akcija kojom se ženama želi poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaborave na sebe te da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom.

Besplatno testiranje provodit će se u KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Osijek, KBC Rijeka, KBC Split i Općoj bolnici Dr. Ivo Pedišić Sisak, a žene će testiranje moći obaviti bez uputnice.

Od 120 žena, koliko ih je lani pristupilo besplatnom testiranju HPV testom, kod njih 21 u obrisu vrata maternice pronađen je HPV.

Mobilni mamograf će 6. svibnja od 15 do 17 sati biti smješten na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, gdje će i žene bez uputnice moći napraviti mamografski pregled.

U Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice. Nismo same