Privilegija života je biti svoj

Akademija Art

Ova vijest ispod objavljena je 2009. godine, u Jutarnjem listu – i mislite da ste što promijenilo?

ZAGREB – Premijerka Jadranka Kosor najavila je rat nakladnicima udžbenika: više neće smijeti svake godine tiskati besmislena nova, dopunjena izdanja školskih knjiga! – Donijet ćemo novi zakon o udžbenicima kojim će se propisati da će svi udžbenici trajati najmanje četiri godine. Nema nikakvog razloga da nakladnici svake godine izdaju, primjerice, novi udžbenik iz matematike – rekla nam je Kosor. 

Nema te države u svijetu, čak niti afričke, da svake godine mijenja udžbenike (iz informatike, povijesti – nastavite niz..) za osnovne, srednje škole i gimnazije. I zanimljivo, skoro više od polovice tog kolača pripada jednom izdavaču – Profilu, koji je u stopostnom vlasništvu Danijela Žderića (Ostatak kolača pripada AGM-u i prijatelju pokojnog Tuđmana vlasniku Školske Knjige, Žužulu). Ako kliknete na odjel uredništva  Profila dobiti ćete adresu udzbenici@profil-klett.hr, što nam govori da taj izdavač ne živi od izdavanja beletristike već samo od štampanja udžbenika.

A što je s umjetnicima, pjesnicima, piscima, nek’ krepaju od gladi  na nekoj klupi? Sjetimo se velikog Matoša. Oni pravi umjetnici ne boje se vlastite smrti već smrti svojih djela i grobara s bijelim okovratnicima – pohlepnih izdavača.)

I radi se o stotinama milijuna kuna. Dakle ministarstvo je njihov zlatni klijent, pa što bi dao HarperCollins Publishers da može svake godine imati takvu zlatnu koku za klijenta? Čovjek se mora zapitati, pa zašto ministarstvo ne kupi neku tiskaru, i sama štampa udžbenike, puno puno manje bi koštalo porezne obveznike – zar ne? Da, ali onda ne bi bilo zarade za izdavače i „pinke“ ispod stola za one koji u ime ministartsva potpisuju ugovore. Odlična istraživačka novinarka portala Srednja hr Dora Kršul  puno puta je na privatnoj nacionalnoj televiziji N1 ukazivala na taj problem – i mislite da je ministrica Divljak mrdnula prstom? Malo morgen.

Hrvatima nije valjao, a sada je Đikić pozvan u uglednu Američku akademiju znanosti…

Da, koliko je bolestan hrvatski obrazovni i sveučilišni sustav govori i skandalozna činjenica da  hrvatska akademija, ej Akademija, daje počasni doktorat liku s tisuću koruptivnih afera, Bandiću, ratnom profiteru ćiriličaru Čoviću – https://progledajmo.com/2018/10/01/feljton-tamna-strana-hdz-a-95-relikt-komunizma-socijalizma-i-samoupravljanja-danas-je-u-hdz-bih/ , ali gle čuda nema titule za znanstvenika Đikića – otvori se Zemljo.

Mislite da je to vrhunac primitivizma?

Ne. UGLEDNI HRVATSKI ZNANSTVENIK SVJETSKOG GLASA ‘Ovo što se kod nas događa nema nigdje na svijetu, na ovakav se način tjera mlade ljude iz Hrvatske’

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ugledni-hrvatski-znanstvenik-svjetskog-glasa-ovo-sto-se-kod-nas-dogada-nema-nigdje-na-svijetu-na-ovakav-se-nacin-tjera-mlade-ljude-iz-hrvatske/8344862/

Koliko liječnika, ortopeda, znanstvenika u Hrvatskoj samozatajno marljivo radi za opće dobro, a za to nisu nagrađeni ne samo novčano već i zahvalnicom?

Nesretno i primitivno je ono društvo koje odbacuje vizije, znanje i poštenje.

(Odraz bolesnog sustav je prazna sabornica, iako su se tek vratili s tko zna kojeg praznika predobro plaćenih saborskih „žetončića“  nema na svojim radnim mjestima, saborske klupe prazne kao i srca mnogih prebjega i političkih veletrgovaca… RTL je napravio odlučan prilog o mladim gimnazijalcima, koji su bili gosti Sabora – na pitanje je su li saborski zastupnici zaslužili plaće, mladi uz smiješak odgovoriše, po viđenom nisu-pametnome dosta.)

Kada znamo da je ministrica obrazovanja (ne)djelo političke trgovine HDZ$HNS-a sve postaje jasnije

Obrazovanje i znanost je u Hrvatskoj nažalost samo moneta za potkusurivanje, baš kao i ‘kultura’, sjetimo se da je ministrica kulture Obuljen  sjedila u nadzornom odboru HAVC-a koji je godinama na nelegalan način izvlačio stotine milijuna kuna poreznih obveznika za ‘filmove’ koje nitko živ ne će gledati. Mislite da se danas nešto promijenilo? Ne – https://www.index.hr/vijesti/clanak/havc-opet-dijeli-vase-milijune-filmovima-koje-vjerojatno-nikada-necete-pogledati/1035766.aspx… I takva ministrica ima puno povjerenje premijera, jer su godinama kućni prijatelji ili?…

Mogu li pripadnici ‘zlatne mladeži’ imati monopol na kulturu? Mogu li pripadnici ‘zlatne mladeži’ (Poput Brune Esih) imati monopol na domoljublje i vjeru, a gladnu djecu imigranata naziva HORDOM? Mogu li svi ti lijevi i desni pripadnici zlatne mladeži biti sudac i porota sustava? Pjesme nisu samo zrcalo ljudske duše već i savjest čovječanstva, mnogi odgovori kriju se upravo u stihovima nepotkupljivih pjesnika.

a) https://akademija-art.hr/2019/04/10/w-w-safar-zov-zivota/

b) https://www.poemhunter.com/poem/immortality-113/

c) https://www.poemhunter.com/poem/i-confess-my-lord/

Biti pripadnikom ‘zlatne mladeži’ ne znači automatski da si i sudac i porota, poslušati i uvažiti savjete neovisnih mudrih ljudi može samo mudar i ponizan čovjek, uči nas život.

Nažalost od samostalnosti Hrvatske premijeri, bez obzira na stranke, se okružuju poslušnicima, a ne samosvjesnim pametnim ljudima – ovaj komentar udara u sridu: Zlatko Šaponjić

Čak i najniži oblik vlasti oko sebe ne želi pametne već poslušne. Ništa čudno, ne samo da je ružan osjećaj biti nadređen nekome tko je pametniji i sposobniji od tebe, već time potkopavaš i vlastiti položaj, ulogu Velikog vođe. Ruku na srce, koliko se političara okružilo savjetničkim timovima koje čine vrhunski umovi?

Političar koji  ne robuje vlastitom egu sigurno bi pažljivo poslušao  narodnog zastupnika i djelovao po savjesti – (VIDEO)

Uljanik d.o.o. poput „Ukletog holandeza“ luta bespućima ljudske dekadencije i pohlepe. Svi pitaju gdje su nestale 36 milijardi kuna poreznih obveznika doslovno bačene u beskonačne sanacije brodogradilišta… Porezni obveznici se pitaju – u kojim poreznim „oazama“ i Off-shore tvrtkama su nestale milijarde kune bačene u Uljanik d.o.o.? Novac voli šutnju –

 Uljanik d.o.o. jest pravi primjer ORGANIZIRANOG GOSPODARSKOG KRIMINALA i  političke korupcije, jer ne zaboravimo da su korumpirane članove uprave(komore) instalirali upravo lokalni politički moćnici (IDS…), a da su sve to mirno gledali i politički moćnici na državnoj razini (SDP&HDZ&HNS…)….

Politička/pravosudna korupcija je zlo svih zala, koje se krije ispod mnoštva krinki, stoga je i teško raskrinkati. (Ima onih savjesnih sudaca, koji savješću i ljubavlju prema pravdi zaslužiše da ih se titulira časnim sudom, poput riječke časne sudkinje koja je produžila pritvor za dva mjeseca predatorima, koje đavolji odvjetnici žele ‘IZUZETI’ od sudovanja-pametnome dosta a vrhovnom sudu?)

Teoretičari zavjera  se pitaju tko su ti tajanstveni sablasni pomagači korumpiranih političara i sudaca – možda masoni?… Možda soroševci?…Možda neke moćne strane imperijalističke sile?… Možda zli vanzemaljci?… Ipak, život nas uči da su glavni pomagači korumpiranim političarima – nemoral (novac), bezosjećajnost, ego i pohlepa.

Da, ta četiri jahača apokalipse, kao sablasna  vojska nečastivog, od pamtivijeka jurišaju na ljudske duše. Oni sebe nazivaju elitom a život ih žigoše pohlepnom poganskom kastom. Njih vodi nagon pohlepe, plemensko primitivni moto-samo da je naš nije kriv.

Zanimljivo, i ministar Goran Marić optužuje ‘bandu’, masone, vanzemljace, za curenje inkriminiranih informacija medijima, ali zastupnik Grmoja je mudro rekao, ako radiš pošteno ne moraš se bojati da će ti netko ‘smjestiti’.

(Ministar Marić bi najbolje napravio za svoju dušu i porezne obveznike da otvori dušu i javno poimenice objavi listu lopova i muljatora koji besplatno koristi državnu imovinu za nečasne radnje. A ima ih sigurno iz svih stranka koji su do sada pelješili Lijepu našu-SDP$HDZ$HNS$IDS$SDSS$HSS…)

Mogu oni posjedovati  – raskošne viletine i mnoštvo nula na bankovnom računu ali uzalud im ….

A Zašto?… Uzalud ti sve zlato svijeta kada ne možeš  pogledati čovjeku u oči.

Takvi će bježati od savjesti ka’ vrag od tamjana, a kako pjeva pjesnik-sve je prolazno samo je duša vječna. Follow Your Conscience  

Privilegija života je biti svoj – Joseph Campbell

Što je  smisao politike? Raditi za opće dobro ili za dobro partije(stranke)?

Onaj koji radi za opće dobro može sretno živjeti i bez partije, a onaj koji radi samo za partiju(stranku) ne može uopće funkcionirati bez partije-bez partije je nitko i ništa.

Biti savjestan čoviek znači i biti slobodan čovijek.

Samo slobodoumni savjesni pojedinci mogu kreirati humano i napredno društvo… Uzalud ti mnoštvo nula na bankovnom računu ako si nula od čovika…

Samo onaj koji slijedi zov savjesti ostaviti će trag u ljudskim srcima ovjenčanim pijeskom vriemena, a onaj koji grozničavo slijedi zov pohlepe i vlasti samo je potrošna roba nečastivog.

Privilegija života je biti svoj

Kako biti svoj? Tajna je u duši. “Anima candida” (čestita duša).

U suprotnome vrtite se u začaranom krugu bešćutnosti i beskonačne pohlepe- “Circulus vitiosus”.

Da, svi vi koji se bavite Poslanjem Crkve, politikom, novinarstvom, časnim plemenitim liječničkim pozivom,  sindikatima, braniteljskim  udrugama, sudstvom, biznisom, obrazovanju, znanosti, novinarstvom, umjetnošću, i odgovornim zvanjima u sustavu, kao i oni slobodni pojedinci koji odlučuju o sudbini poliitičara-birači, ako se ne želite doživotno vrtjeti u đavoljem začaranom krugu vi putokaz potražite u mudrosti savjesti. Zašto? Mudrost savjesti jednako je ključna kao i zrak koji udišemo i jednako neopipljiva. Čini se da se uzdiže iz dubina našeg bića, a ipak se odražava u svakoj našoj riječi i svakom postupku. Tako mjerimo svoju moralnu vrijednost. Služi nam kao koristan materijal za izgradnju karaktera. Savjest nema veze ni s kvocijentom inteligencije ni s ocjenama u školi. S druge strane, vjerojatno itekako ima veze s najvišom razinom mentalne, emocionalne i duhovne evolucije koji izražavamo.

Što će ti svo blago svijeta i vlast i vojska poslušnih poltrona ako ne možeš pogledati Čovjeka u ogledalu

Život se živi zbog one anđeoski čiste ljubavi, a nema te vlasti i novca koji mogu kupiti ljubav.

O da, ljubav je najvrjedniji Božji dar čovieku, a što samo po sebi znači da Bog ne traži od čovjeka da ga se boji već da u ljubavi pronađe svoju cestu  snova koja vodi u ljudska srca. Jer On je u suncu, kišnoj kapi, Prirodi, čovjeku, u svim ljudima dobre volje, koji posvete život pomaganju potrebitima, stvaralaštvu za opće dobro…

Ljubav je taj  čarobni sveti gral za koji čovjek vječno traga, jer rađa u čovjeku unutarnji mir i veličanstveni sklad – rađa : SREĆU 

 Marko Frankopan III

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Pozivamo na predstavljanje knjige RECIKLAŽNO DVORIŠTE Zvonimira Mrkonjića

Iza nepretencioznog naslova nove Mrkonjićeve lirske proze Reciklažno dvorište krije se ironijsko obraćanje neuglednom i jednostavnom dnevnosti našeg vremena Čini nam se da ih autor poravnava i poništava dijalektičkom igrom, u isti […]