Južni vjetar / recept

Akademija Art

Postupak

Priprema

  • Za beze koru izmiksajte bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavajte šećer stalno miksajući.
  • Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dok se šećer potpuno ne otopi (oko pola sata), inače će kora će biti mekana, a ne hrskava, a pri kraju dodajte žlicu octa ili limunovog soka
  • Jako je bitno prije izrade beze kore da jaja držite neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
  • Kalup za pečenje nauljite i obložite papirom za pečenje
  • Zatim izlijte i poravnajte snijeg od bjelanjaka i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 oC.
  • Pecite 1 sat ili dok kora ne očvrsne, pa ostavite koru da se ohladi, te je uzduž prerežite na dva dijela. Za kremu umutite žumanjke sa šećerom i dodajte gustin, zatim pomalo dodavajte vrelo mlijeko stalno miješajući i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusnu.
  • U ohlađenu kremu dodajte dobro izmiksan maslac (sve dok ne pobijeli). Potom istucite 4 šlag pjene s mineralnom vodom, a od tučenog šlaga uzmite 4 žlice i umiješajte u kremu, koju zatim podijelite na 2 dijela.
  • Jedan dio ostavite, a u drugi dodajte krupno mljevene orahe ili lješnjake i sitno ribanu čokoladu
  • Slažite beze kora – tamna krema – žuta krema, pa beze kora – tamna krema – žuta krema. Na kraju sve premažite umućenim šlagom i pospite krupno mljevenim orasima.

Sastojci

Beze kora

  • 12 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 1 žlica octa

Krema

  • 12 žumanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 5 žlica gustina
  • 600 ml mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 4 žlice umućene šlag pjene
  • 300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 100 g ribane čokolade za kuhanje
  • 4 šlag pjene
  • 500 ml mineralne vode

kolacirecepti.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Ledeni vjetar / recept

Postupak Priprema Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka i u njega dodajte šećer i ocat. Smjesu izmiješajte mikserom. Lim za pečenje obložite papirom te pecite koru oko 50 minuta na 160°C ili dok […]