Prekomurska gibanica – recept

Prekomurska gibanica - izvor photo odprtakuhinja.delo.si

Prekmurska gibanica je tradicionalna slovenska slastica slična hrvatskoj međimurskoj gibanici

Postupak

Priprema nadjeva 1

  • Orahe samljeti što sitnije i pomiješati ih sa šećerom.
  • Mlijeko prokuhati i vrelim preliti preko oraha i šećera.

Priprema nadjeva 2

  • Jabuke naribati, dodati im cimet i šećer.

Priprema nadjeva 3

  • Dobro izmiješati sir, šećer, jaje i po potrebi sol da nema grudica.

Priprema nadjeva 4

  • U mlijeko dodati mak, šećer i grožđice. Sve prokuhati i pustiti da se ohladi.

Postupak

  • Otopiti 5 dag margarina, 1 žlicu masti i ½ dcl ulja.
  • Veliki lim namazati s dijelom masnoće i slagati: 3 lista, nadjev od oraha, 2 lista, nadjev od maka, 2 lista, nadjev od jabuka, 2 lista, nadjev od sira, 3 lista (svaki list mazati prije nadjeva).
  • Sirovo rezati na kocke. Zaliti s 2 dcl vrhnja i peći oko 1 h na 170 °C.

Sastojci

1 tijesto za savijače (12 listova)

Nadjev 1

  • 30 dag mljevenih oraha
  • 4 žlice šećera
  • 2 dcl mlijeka

Nadjev 2

  • 1 kg ribanih jabuka
  • žličicu cimeta
  • 2 žlice šećera

Nadjev 3

  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje

Nadjev 4

  • 30 dag mljevenog maka
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 10 dag grožđica

autor kolacirecepti.net