Skip to content

Mladi predvodnik starog HDZ-a

Je Karlo Ressler uopće mladi političar? I je li on, zapravo, tek novi predvodnik starog HDZ-a?

Usprkos snažnom dojmu privilegiranosti koja proizlazi iz obiteljskog pedigrea i dosadašnje karijere Karla Resslera, pozicija na vrhu HDZ-ove liste za europske izbore bit će ozbiljan ispit njegove političke izdržljivosti. Već prvi dani nakon što je ta lista objavljena pokazali su i zašto. Što zbog svoje mladosti, što zbog bliskosti s premijerom, što zbog obiteljske veze s Vladimirom Šeksom, Ressler je predodređen za glavnu metu verbalnih napada HDZ-ovih političkih protivnika, od kojih neki – poput Zlatka Hasanbegovića – već otvoreno najavljuju kako će ovu kampanju koristiti kao odskočnu dasku za parlamentarne izbore.

U takvim okolnostima u samo 48 sati Ressler je okićen maštovitim karakterizacijama kao što su: “mali miš”, “političar iz laboratorija”, “politički Yeti” ili “kolega jr.”, te žestoko kritiziran zbog izjave da mu je politički uzor Franjo Tuđman. Takva ofenziva političke diskreditacije programiranog predvodnika nove HDZ-ove generacije sama po sebi nije sporna, ali je utemeljena na notorno pogrešnim osnovama. Naime, problem Karla Resslera, ako takav problem postoji, sasvim sigurno nije ni u činjenici da je mlad, da se njegova politička karijera odvija uz pokroviteljstvo Andreja Plenkovića, ni u tome da mu je Vladimir Šeks očuh.

Dapače, u nekim drugim okolnostima njegovi kritičari vjerojatno bi hvalili činjenicu da se mlada osoba politički aktivirala, pohvalno govorili o sustavnom političkom odgoju koji prolazi i nade polagali u njega upravo temeljem dinastičke pripadnosti. Problem Karla Resslera, ako takav postoji, prvenstveno je u političkom sadržaju koji posjeduje i komunicira. Čovjeka koji je u doba Tuđmanove smrti imao devet godina teško da se može smatrati vjerodostojnim svjedokom Tuđmanove politike, pa se stoga i Resslerov odabir političkog idola teško može smatrati vjerodostojnijim činom od pragmatičnog licitiranja s emotivnim potencijalom općeraširenog nacionalnog mita.

No uloga mladih ni u jednoj sferi društva ne bi trebala biti u tome da mitove armiraju, nego da ih, otvorenije ili manje otvoreno, propitkuju, problematiziraju i derogiraju. Njihova misija nije da čuvaju status quo, nego da ga disruptiraju. Njihov dom nije stabilnost, njihov zadatak nije da gaze po tragovima svojih prethodnika. Stoga ključno pitanje zapravo glasi: je li onda Karlo Ressler uopće mladi političar? I je li on, zapravo, tek novi predvodnik starog HDZ-a?

AUTOR: Marko Biočina, Globus