U povodu međunarodne kulturno-turističke nagrade ‘Plautilla’ u kategoriji kulturno-turističkog proizvoda koju je vinkovačka manifestacija ‘Rimski dani’ dobila na Međunarodnom kongresu povijesnih gradova u Solinu, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalo je organizatorima manifestacije istaknuvši da se ‘Rimski dani’ moraju razvijati

S ovom manifestacijom dobili smo lijep medijski prostor, potom je i nagrađena, a sve to nas obvezuje da je dodatno gajimo i razvijamo kako bi dosegla razinu svojevrsnog magneta za turiste, za posjećivanje Vinkovaca, rekao je Bosančić, uputivši čestitke TZ VinkovciGradskom muzejuUpravnom odjelu za turizam i tvrtki Novosti, kao i drugima uključenima u organizaciju ‘Rimskih dana’.

– Ovogodišnja manifestacija održat će se prvoga vikenda u lipnju, najavio je Bosančić, a zbog radova u središtu grada zbivanja će se premjestiti na Trg Vinkovačkih jeseni Trg dr. Franje Tuđmana.

Direktorica TZ Vinkovci Martina Matković istaknula je da turistička nagrada svjedoči kako se manifestacija ‘Rimski dani’ razvija u pravome smjeru, obogaćuje kulturnu i turističku ponudu grada te doprinosi ukupnoj vidljivosti Vinkovaca.

– Stoga su ‘Rimski dani’ dobili i Facebook stranicu preko koje svi zainteresirani mogu pratiti novosti vezane za tu manifestaciju, rekla je Matković.

Dodala je da grad Vinkovci raspolaže trenutačno s 427 hotelska ležaja, 300-njak hostelskih, a registrirano je i 15 malih iznajmljivača koji raspolažu s 23 sobe što je ohrabrujući jer su se mali iznajmljivači pojavili tek unazad dvije godine, odnosno do 2016. godine nije bio registriran niti jedan.

U 2018. godini u Vinkovcima je ostvareno 26.605 dolazaka i 53.884 noćenja turista od čega se 74 posto odnosilo na domaće, a 26 posto na strane turiste.

Matković je predstavila i novoobjavljenu turističku brošuru ‘Vinkovci od A do Ž’ u kojoj je jednostavnim tekstovima i atraktivnim fotografijama na informativan, vizualno zanimljiv način predstavljene povijesne, kulturne i druge zanimljivosti iz više od 8 tisuća godina kontinuirana naseljavanja prostora grada.

Za sada je brošura na hrvatskome jeziku no do kraja godine, najavila je Matković, pojavit će se i u engleskom i njemačkom prijevodu. Autor: V.M./Hina