Skip to content

Kineski premijer Li Keqiang stigao u posjet Hrvatskoj

Kineski premijer Li Keqiang stigao je u svoj prvi posjet Hrvatskoj. Riječ je o jednom od dosad najvažnijih vanjskopolitičkih događaja u Hrvatskoj. Uz njega u Hrvatsku je stiglo i izaslanstvo od gotovo 250 političara i gospodarstvenika

Kineski premijer stigao je u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt “Jedan pojas, jedan put”.

Li Keqiang će se u srijedu sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i potpisati brojne ugovore.

  • Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo, izjavio je novinarima Andrej Plenković u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.

Nakon bilateralnog posjeta, Li Keqiang će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika. Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Zbog dolaska kineske delegacije prevođene premijerom Li Keqiangom, danas i sutra u Zagrebu će povremeno na snazi biti posebna regulacija prometa, a Croatia Airlines uvela je pet dodatnih letova između Zagreba i Dubrovnika.

Prije dolaska u Hrvatsku, kineski premijer u Bruxellesu je sudjelovao na summitu EU-Kina. U zajedničkoj izjavi Kina je obećala ravnopravan tretman europskih kompanija te prvi put pristala na reformu pravila Svjetske trgovinske organzacije o industrijskim potporama. Autor: D.M./S.M./HRT