Otvorena izložba “Futurizam, dinamizam i boja” u MSU

Akademija Art

Izložba Maurizija Scudieroa “Futurizam, dinamizam i boja” otvorena je u petak u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.

Izložba, istaknuo je Scudiero, hrvatskoj publici prvi put predstavlja radove poznatih talijanskih umjetnika iz razdoblja futurizma u ovako velikom broju i u ovako kvalitetnom izboru.

Napomenuo je kako su na izložbi predstavljena vodeća imena jednog od najvažnijih avangardnih pokreta s početka 20. stoljeća kao što su Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Carlo Carr, Robero M. Baldessari, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo i drugi.

Uz djela slikarstva i kiparstva publika može vidjeti iznimno atraktivne primjere primijenjenog i modnog dizajna iz razdoblja futurizma, dodao je.

Izložba je nastala u suradnji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i talijanske agencije StArt, koja je surađivala s nekim od najpoznatijih svjetskih institucija na području likovne umjetnosti, poput Hermitage i Metropolitan muzeja.

Maurizio Scudiero, autor izložbe, pridonio je revalorizaciji djela futurističkog slikara Fortunata Depera i organizirao preko stotinu izložbi futurizma diljem svijeta i trenutno slovi za jednog od najvažnijih stručnjaka za futurizam.

Izložbu je otvorio talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani, a otvorena je do 20. travnja. Autor: M.Š./Hina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

HRT zapošljava novinare

Hrvatska radiotelevizija zapošljava novinare! Natječaj traje do 14. ožujka 2019. Uvjeti natječaja: Javni natječaj za radno mjesto Novinar pripravnik (3 izvršitelja) Javni natječaj za radno mjesto Novinar suradnik (5 izvršitelja)