Austrijanci Neubauer i Ettel slavili u Kumrovcu

Akademija Art

Austrijska posada Hermann Neubauer i Bernhard Ettel u Ford Fiesti R5 ukupni je pobjednik osmog izdanja INA Rallya Kumrovec u organizaciji Auto kluba Delta Sport iz Zagreba, s kojim je otvorena nova sezona a ujedno je počelo i prvenstvo Hrvatske. Za austrijsku posadu ovo je bio premijerni nastup na ovom izdanju.

  • Prvi put smo ovdje i sjajno je. Teško je, mislim da nikada nisam ovako nešto vozio, ali zabavljali smo se u autu. Ovo je odlična priprema za austrijsko prvenstvo. Staza je baš teška, ali uživao sam vozeći je svake sekunde. Nadam se da ćemo se vratiti u Kumrovec, rekao je Neubauer, koji je sa svojim suvozačem Kumrovec odvozio u ukupnom vremenu 44:08,4 minute.

Drugo mjesto pripalo je slovenskoj posadi Rok Turk i Blanka Kacin u Hyundai i20 R5. Oni su završili s ukupnim vremenom 44:51,1. Treća je bila mađarska posada Antal Kovacs i Gergo Istovic u Ford Fiesti R5, koji su brzinske ispite u Kumrovcu odvezli u ukupnom vremenu 45:13,1.

Najuspješnija hrvatska posada bila je ona Krisztiana Hidega i Istvana Kereka u Škodi Fabiji R5. Oni su završili četvrti.

  • Nakon jučerašnjeg odličnog izdanja na Shakedownu, imali smo nekih problema s brzincima. Dogodili su nam se kvarovi, servisni tim je imao puno posla. Danas smo dobro krenuli. Staza je teška i zahtjevna, ali zanimljiva. No, moram reći kako je vrijeme odlično, super smo se zabavili i organizacija je sjajna. Volim ovaj reli, rekao je Hideg.

Od 51 posade iz četiri zemlje koje su došle u Kumrovec, 38 je bilo hrvatskih. Prvog dana nekoliko ih je otpalo, tako da je na brzinske ispite startalo njih 48. Na kraju cijelog događaja ukupno 15 njih nije uspjelo završiti reli.

S obzirom na radove na cestama promijenjena je ruta samog izdanja u odnosu na prijašnje godine tako da je bila nova i zanimljiva svim posadama. A osim toga mijenjan je i sustav. Vozilo se ukupno osam brzinskih ispita.

  • Odlučili smo ovaj reli podići stepenicu više kako bi zadovoljili pravilnike hrvatskog auto i karting saveza i postali smo koeficijent jedan, bodovan za prvenstvo Hrvatske. Zbog toga je glavna promjena to da su Terme Tuhelj uvrštene u službeni program, a ne revijalni, rekao je direktor relija Željko Štefanić.

Već godinama publika prepoznaje ovaj reli u Kumrovcu kao događaj koji donosi atraktivne vožnje uskim stazama te dosta skokova. Ove godine osim atraktivne staze, Kumrovec je ponovno imao i impresivni vozni park. Među prijavljenima je ponovno bilo čak šest iznimno skupih automobila klasifikacije R5.

U dosadašnjih sedam utrka najbolje se snašao mađarski vozač Janos Szilagyi, koji je pobijedio tri puta. Ovogodišnji 8. INA Rally Kumrovec održan je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ponovno je okupio veliki broj gledatelja i navijača, ali i veliki interes medija. Natjecanje je upisano u FIA i kalendar Hrvatskog auto i karting saveza. Boduje se kao Međunarodno FIA zonsko natjecanje, Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo HAKS Sjeverne lige.

Automobilizam u Kumrovcu seže još iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kada se tamo vozio Auto-moto Rally Kumrovec, jedna od najmasovnijih sportskih priredbi u bivšoj Jugoslaviji, a 2011. godine rodila se ideja o oživljavanju Kumrovca i stavljanja na automoto kartu Hrvatske. Autor: A.M./Press služba Rally Kumrovec

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Sportska, zabavna, plesna i raspjevana fašnička subota

Lijep sunčan dan garantirao je još jedan odličan provod na 193. Samoborskom fašniku pa su brojni posjetitelji iskoristili prigodu obići punktove na kojima se su odvijale zabavne, sportske i glazbene točke ovogodišnjeg […]