Skip to content

Ploviti se mora – Jadranski tradicijski brodovi i barke

Izložba „Ploviti se mora – jadranski tradicijski brodovi i barke“ prikazuje jadranska tradicijska plovila u umanjenom mjerilu 1:10 i hipotetsku studiju liburne, jednog od najpoznatijih brodova rimske ratne flote, podrijetlom s istočnojadranskog liburnskog prostora. Makete brodova sadrže sve elemente svog uzora, do najsitnijih detalja.

Izrada maketa dugotrajan je proces, a nerijetko su pripreme vrlo obimne i zahtjevne, pogotovo u slučaju kvalitetnih rekonstrukcija koje često postaju muzejskim izlošcima. Inspiriran i zanesen, maketar ulazi u dušu djela, proučava ga i analizira. On je tumač i graditelj koji često intuitivno razotkriva ‘osobnosti’ broda kojeg reproducira. Makete su rijetko rezultat sterilnog pristupa i dosljedne preciznosti. One su najčešće odraz autorove duhovnosti, produkt njegove ushićenosti i zanosa, ali i znanstveno-istraživački zapis koji nam pomaže očuvati za budućnost vrijednu baštinu drvene brodogradnje.

Luciano Keber, autor maketa brodova i autor izložbe, održat će prigodno predavanje u sklopu otvorenja izložbe.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 26. veljače do 23. ožujka 2019. godine
Mjesto održavanja: Galerija AMZ, ulica Pavla Hatza 6, Zagreb

Suorganizatori: Sveučilište u Zadru – Projekt AdriaS (Archaeology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring / Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje, HRZZ, IP-09-2014-8211), Institut za pomorsku baštinu ARS NAUTICA, Architectura Navalis Adriatica
Autor izložbe: Luciano Keber, Architectura Navalis Adriatica
Autori likovnog postava: Irena Radić Rossi, Katarina Batur, Matej Martinčak
Video: Ervin Šilić (Novena d.o.o.), Miljenko Šegulja

U utorak, 26. veljače 2019. godine, u 19 sati, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ulica Pavla Hatza 6, otvorit će se gostujuća izložba Luciana Kebera „Ploviti se mora – Jadranski tradicijski brodovi i barke“.

Izložba je postavljena u sklopu ciklusa događanja „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru (projekt AdriaS) predstavlja rezultate interdisciplinarnih istraživanja povijesnih brodova i plovidbe na hrvatskom Jadranu nastalih tijekom provedbe projekta AdriaS kojeg financijski podržava Hrvatska zaklada za znanost. Ciklus događanja je osmišljen s ciljem promicanja istraživanja, zaštite i očuvanja bogate i vrijedne hrvatske pomorske baštine. Stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, članovi projektnog tima projekta AdriaS i njihovi gosti, predstavit će javnosti rezultate interdisciplinarnih istraživanja brodova i plovidbe na hrvatskom Jadranu tijekom proteklih vremena.