Skip to content

Novo kulturno događanje u Zagrebu – kava s Julijanom Matanović

Mozaikovi autori svaki prvi četvrtak u mjesecu rezervirali su za kulturno događanje Čitajmo četvrtkom koje se održava u zagrebačkom Galleria Business Centru, Trg Drage Iblera 10.

Jelena Čolak, voditeljica marketinga Importanne grupe pokrenula je ovu lijepu kulturnu priču u suradnji s Mozaik knjigom i izjavila kako im je velika čast da prvo kulturno događanje Čitajmo četvrtkom otvori naša poznata književnica Julijana Matanović i to s prigodnim naslovom Kavica s Julijanom Matanović.

Iz ove knjige, koja je već postala klasik hrvatske književnosti, nastali su već poznati citati „Zapamtite, svijet je počeo ići k vragu onog trenutka kad smo dragim ljudima rekli da nemamo vremena s njima popiti kavu.”, “…baka je znala da iza svake uspješne žene stoji značajna količina ispijene kave.” i „Kava i ljubav najbolji su dok su vrući, znala je odbrusiti onima koji su joj savjetovali da malo pričeka, da ne mora odmah ulijevati u sebe izravno s vatre.”

O važnosti ovog djela govori i činjenica da je knjiga doživjela svoje šesto izdanje, kao i podatak da je osvojila brojna priznanja među kojima valja istaknuti: Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za najbolju proznu knjigu godine 2014., Nagrada Josip i Ivan Kozarac za najbolje prozno djelo godine 2014., Nagrada fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis za najbolju knjigu godine 2014. i Nagrada grada Zagreba 2015.

Za Julijanu kava nije samo napitak, ona je nešto više, a to potvrđuje i ranije navedeni citat koji ne samo da govori o važnosti kave i svega onoga što ona nosi, nego i na neki način predviđa budućnosti. „Moram reći da su sada došla neka nova druga vremena u kojima posebno žalim ove mlade generacije koje kao da su se otuđile i zatvorile od svijeta i svojih prijatelja.“, poručila je autorica.

Marko Hadjur