Sjedinjene Države u izravnoj vezi s venezuelskom vojskom

photo Ralph Nas, Pixabay

Sjedinjene Države su u izravnoj vezi s venezuelskom vojskom i od nje traže da napusti vođu Nicolasa Madura, a istovremeno pripremaju nove sankcije kako bi na njega izvršile još veći pritisak, rekao je u petak izvor u Bijeloj kući.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa očekuje nove prebjege iz venezuelske vojske, iako je to do sada učinila tek nekolicina časnika, rekao je izvor za Reuters. “Vjerujemo da su ovo prvi kamenčići prije nego se niz strminu zakotura veliko stijenje. Još uvijek razgovaramo s pripadnicima bivšeg Madurova režima, s pripadnicima vojske, iako su ti razgovori vrlo, vrlo ograničeni”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido koji se proglasio privremenim predsjednikom, rekao je u petak u razgovoru za AFP da je spreman odobriti, bude li trebalo, američku vojnu intervenciju kako bi prisilio predsjednika Nicolasa Madura da ode s vlasti i zaustavio humanitarnu krizu u zemlji. “Učinit ćemo sve što treba, sve što moramo učiniti kako bismo spasili ljudske živote, kako djeca više ne bi umirala”, rekao je oporbeni čelnik, kojeg je za privremenog predsjednika Venezuele priznalo četrdesetak zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama. “Učinit ćemo sve što je moguće. To je svakako veoma osjetljivo pitanje, ali koristeći se našim suverenitetom i našim ovlastima učinit ćemo što moramo”, dodao je Guaido.