Povjerenstvo za spriečavanje sukoba interesa kaznilo je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s 30.000 kuna na deset rata, zato što su grad Zagreb i gradska poduzeća sklopili ugovore o zastupanju s Hanžekovićevim odvjetničkim uredom.

Povjerenstvo upozorava da je Bandić bio u odnosu ovisnosti, jer mu je upravo pokojni Marjan Hanžeković platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz pritvora.

Riječ je o jamčevini koju je pokojni Hanžeković platio kada je Bandić bio uhićen u sklopu istrage u aferi Agram. Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je kako je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri stupilo u poslovni odnos s Gradom Zagrebom i trgovačkim društvima u kojima Zagreb ima vlasnička i upravljačka prava i s njima sklopilo poslove u vrijednosti od 25 milijuna kuna godišnje.

Novaković je pojasnila da se Bandić nakon uplate jamstva nalazio u odnosu ovisnosti prema odvjetničkom društvu i Marijanu Hanžekoviću, pa nije smio ni na koji način sudjelovati u postupku nabave odvjetničkih usluga u kojem sudjeluju Hanžeković i partneri, a posebno nije smio potpisivati odluke i sklapati ugovore s tim odvjetničkim društvom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kratko je komentirao odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

  • Pitajte moje odvjetnika i pravnu službu, inače gradonačelnik se time ne bavi. Neka Povjerenstvo radi svoj posao, a ja ću svoj.

izvor HRT