U svim objektima Studentskog centra u Osijeku po pristupačnim cijenama mogu jesti svi sugrađani

Kada je lani ostao bez supruge, osim što je izgubio “bolju polovicu”, osamdesetogodišnji osječki umirovljenik Srećko našao se u nezgodnoj situaciji – ne zna kuhati, a jesti mora. – U trgovačkim centrima ponuda je uglavnom ograničena na prženu i pohanu hranu, a mi koji smo u poznim godinama više volimo jesti ‘na žlicu‘ – reći će simpatični Srećko. Jednom je prolazeći pokraj studentske menze u Istarskoj ulici odlučio vidjeti kakva je ponuda. Oduševio se uvidjevši da je hrana domaća, raznolika i da je na meniju uz pečenja i puno variva, gulaša i povrća – baš po njegovom ukusu! Pitao je može li i on u menzi objedovati zajedno sa studentima i saznao da su svi sugrađani dobrodošli u svim restoranima Studentskog centra u Osijeku – bilo na “liniji”, u Gaudeamusu ili Campusu, a da hranu, ako želite, možete naručiti i za ponijeti! Srećko je otada, kao i sve veći broj osječkih umirovljenika i zaposlenih osoba, redovit i zadovoljan gost studentske menze!- Rekli su mi da postoje studentske i komercijalne cijene, prihvatljive i umirovljenicima. Jako sam zadovoljan omjerom ponude, cijene i kvalitete – za malo kuna možete pojesti vrlo pristojan i ukusan obrok. Dolazim najmanje tri puta tjedno, a dolazit ću i ubuduće, sve dok me zdravlje služi – kazao nam je na ručku u Istarskoj vitalni umirovljenik iz središta grada, koji je toga dana pojeo juneći gulaš s graškom uz rižu, pecivo, kupus salatu, sok, a za desert i palačinku; sve za 28 kuna. Uz isti smo se meni i sami vratili u studentske dane – i možemo reći, bilo je vrlo ukusno, a tanjur do vrha pun!

Da je sve više Osječana nestudenata koji se prehranjuju u studentskim menzama potvrđuje nam Melita Dumančić, rukovoditeljica PJ Prehrana studenata pri Studentskom centru u Osijeku, koji svojim jelima opskrbljuju i mališane u osječkim školama. S druge se strane, kaže, zbog ograničenja prava pravilnikom iz 2013. broj studenata korisnika smanjio.

– Dogodilo se da imamo slobodnih kapaciteta i djelatnika na raspolaganju i zaključili smo da bi šteta bila našu domaću hranu ne ponuditi i svim ostalim sugrađanima, pogotovo jer znamo da su mnogi u teškim financijskim i životnim situacijama – objašnjava Dumančić. Studentska prehrana nije u sustavu PDV-a, što znači da je obrok za komercijalnog korisnika skuplji samo za taj udio.

– Juhu, glavno jelo s prilogom, salatu, desert i napitak vanjski će korisnik platiti najviše 25-30 kuna, a student najviše 22 kune. Sva ponuda hrane može se pronaći na STUCOS web-stranici u odjeljku ‘Danas na jelovniku‘, gdje možete pogledati što je u svakom trenutku dostupno na meniju. Ta je svježa hrana pripremljena i možete je odmah konzumirati na ‘liniji‘ ili u Campusu, ili možete otići u Gaudeamus i tamo tražiti jela po narudžbi, a možete je naručiti i za ponijeti. Restorani Istarska 5 i Campus nude pravu domaću hranu, pa budu i sarma, čobanac, punjena paprika, variva, grah, a u Gaudeamusu su zastupljenije različite vrste mesnih odrezaka za brzu pripremu. Bogata je ponuda i za vegetarijance i vegane, nitko nije zakinut – zaključuje Dumančić. 

autorica Jasenka Pejaković, glas-slavonije.hr