“Ponekad se poželimo maziti i ljubiti”, pripovijeda mama. “Pri tome se tatin penis ukruti i uđe u moju vaginu”. Ne, ovo nisu izvadci iz kakvog erotskog romana za odrasle nego, vjerovali ili ne – slikovnice za vrtićku djecu.

Proteklih se dana na društvenim mrežama širi priča jedne majke koja je ovaj tekst javno podijelila i navela kako se ta priča navodno čita djeci u nekim zagrebačkim vrtićima. Ova je sporna slikovnica autorice Nele Moost, doznajemo, prisutna i u knjižnicama koprivničkih vrtića, kao preporučena literatura. Posjeduje je privatni vrtić Smiješak, ali i gradski vrtić Tratinčica.

Izvadak iz priče, foto Internet

Na čelu Tratinčice je ravnateljica Ida Šipek, psihologinja po struci, koja ističe da se još uvijek bespotrebno bavimo pitanjima treba li djecu poučavati o spolnosti te smatra kako izlaganje djece neprikladnim slikama i pričama o spolnosti može biti i oblik zlostavljanja

– Sve ono što se tiče nas samih, našeg tijela, funkcioniranja, odnosa s drugima, okoline i pojava u njoj s djecom treba komunicirati kako oni odrastaju. Tijelo nikako ne smije biti tabu tema – smatra ona i dodaje kako se o njemu treba komunicirati na način prikladan za djetetovu dob.

Ida Šipek, ravnateljica Tratinčice

Smatra kako izlaganje djece neprikladnim slikama i pričama o spolnosti može biti i oblik zlostavljanja. Potvrdila je kako navedena slikovnica koju i sami imaju, ima svrhu pomoći roditeljima, odgojiteljima i drugima približiti djeci njima apstraktnu temu dolaska djece na svijet.

– Slikovnice se u grupnom radu rijetko čitaju doslovno. One se uz dramatizaciju improviziraju kako bi grupi bile zanimljivije. Sadržajno jedino čemu bih prigovorila u slikovnici jest sporna rečenica koja spominje ukrućeno spolovilo za koju smatram da je detalj za koji dijete predškolske dobi ne bi niti tražilo odgovor – mišljenja je ravnateljica Ida Šipek.

Pojašnjava kako se djeca već oko četvrte godine počinju zanimati za spolne razlike i za pitanja otkud dolaze.

– Već tada gledaju organe jedni drugima, roditeljima te istražuju ugodu koju osjećaju pri diranju vlastitog spolnog organa. I to je sve za djecu normalno. Nema potrebe vaginu zvati „žabica“, penis „pipi“ ako oni imaju svoje nazive – ističe Šipek.

Naslovnica sporne slikovnice

Dodaje da tek dijete oko šeste godine počinje sakrivati svoje spolne organe, srami se jer shvaća da su oni njihova intima. No, ravnateljica gradskog vrtića ujedno i dodaje da izravno pričanje o seksualnim odnosima može djecu te dobi zbuniti i drži da je prikladnije za osnovnoškolski uzrast.

Autor: podravski.hr