Postupak

Priprema

  • Umijesiti prhko tijesto od brašna, margarina, soli, šećera i jaja, te ostaviti sat vremena na hladnom da odstoji.

Priprema nadjeva

  • Grožđice oprati i namočiti u rumu. Jabuke prepoloviti, očistiti od koštica i premazati limunovim sokom.
  • Prašak za puding izmiješati sa 1,5 dl slatkog vrhnja, a 6 dl vrhnja skuhati sa šećerom i vanilin šećerom.
  • Ukuhati prašak za puding i preliti preko jabuka.

Postupak

  • Polovicu tijesta razvaljati na namašten i pobrašnjen lim.
  • Polovice jabuka napuniti grožđicama i utisnuti na razvaljano tijesto, jednu do druge.
  • Jabuke preliti pudingom ukuhanim u slatkome vrhnju.
  • Razvaljati drugu polovicu tijesta i prekriti kolač, pritisnuti rubove tijesta.
  • Peći na 200 °C sat do sat i pol vremena.
  • Petnaest minuta prije kraja pečenja izvaditi kolač i premazati razmućenim žumanjkom.

Sastojci

Tijesto

  • 65 dag brašna
  • 20 dag šećera
  • 2 jaja
  • 40 dag margarina
  • malo sol

Nadjev

  • 15 dag grožđica
  • 4 žlice ruma
  • 2 kg kiselkastih jabuka
  • sok od limuna
  • 1 puding od vanilije
  • 7,5 dl slatkog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • 12,5 dag šećera
  • žumanjak za premazivanje

autor kolacirecepti.net