Svečano otvoren 46. ZILIK

Nakon jutarnjih i popodnevnih likovnih radionica kojim je započeo Mali ZILIK, u ponedjeljak 28. siječnja u 19:30 sati u prepunoj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom svečano je otvoren 46. ZILIK bogatim programom i izložbom.

Svečani program je počeo otvorenjem samostalne izložbe akademskog slikara Željka Lesara pod nazivom “Polifonija pokreta”. U službenom dijelu programa djeca iz Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor izvela su odličan dramski skeč o idejnom začetku ZILIK-a. Ravnateljica Centra Nataša Horvat pozdravila je sve prisutne i obratila se uvodnim riječima o važnosti i značenju ZILIK-a, dok je izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol  ukratko predstavila temu i djelovanje ZILIK-a te promjene koje nastupaju u narednih nekoliko godina s ciljem povratka temeljnim vrijednostima na kojima je ZILIK i nastao, a koje omogućuju razvoj i njegovanje etičkih i duhovnih kvaliteta naše djece. Također je pozvala da joj se na pozornici pridruže dugogodišnji sudionici Velikog ZILIK-a Nedeljko Tintor i Milivoj Svoboda te im se zahvalila na nesebičnom doprinosu ZILIK-u, a Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor će im u ovoj godini darovati samostalnu izložbu u Galeriji ZILIK. Uslijedio je glazbeni broj u kojem je polaznica Glazbene škole Lucija Kovačić izvela vibrafonu kompoziciju “Festival songs”, a nakon toga su se posjetiteljima obratili i dogradonačelnica Karlovca Andrea Navijalić, zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar i doktorica znanosti gospođa Maja Vučinić Knežević. Na kraju su djeca iz Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor izvela Himnu ZILIK-a i proglasila ZILIK otvorenim!

46. ZILIK nastavlja se likovnim radionicama za djecu u utorak 29. siječnja kada će magistra likovne pedagogije Mateja Rusak održati radionicu pod nazivom “Floralni kalendar”. Nakon razgovora o karakterističnim biljnim motivima koji se javljaju u pojedinom mjesecu svaki polaznik će dobiti u zadatak izraditi jedan mjesec iz kalendara s teksturom određenog biljnog motiva. Na kraju ćemo sve mjesece objediniti u jedan kalendar. U utorak 29. siječnja jutarnja radionica će trajati skraćeno od 10 do 11 sati, jer nam dolazi cijenjeni  pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu Tajne Medvednice. Na promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu za djecu, a koji je ujedno prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije. Srijeda 30. siječnja rezervirana je za magistru slikarstva i profesoricu likovne kulture Marinu Ćorić koja će s djecom raditi zabavnu radionicu pod nazivom “Moj šašavi autoportret”. Nakon kratkog uvoda o povijesti autoportreta djeca će napraviti neobične i šašave autoportrete u različitim tehnikama. U četvrtak 31. siječnja dolazi nam magistra likovne pedagogije Sunčana Simichen koja će s djecom izvesti dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici “Zamrljaj mrlju”polaznici će naučiti što su to Rorschachove mrlje i kako od mrlja stvoriti figurativan prikaz, dok će popodnevna radionica “Pretisni otisni” uvesti mališane u svijet grafičke tehnike monotipije. Polaznici će dobiti u zadatak osmisliti karnevalski motiv koji će potom uz stručno vodstvo umjetnice sami izvesti u tehnici monotipije. Mali ZILIK zatvaramo radionicom akademske slikarice i asistentice na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Ljiljane Barković koja je za petak 1. veljače osmislila radionicu “Četiri godišnja doba – eko mozaik” na kojoj će polaznici naučiti oblikovati mozaik od ekoloških materijala.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12h i od 15-17h izuzev petka 1. veljače kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer navečer u 19:30 sati obilježavamo kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 46. ZILIK-u.

foto Iva Lulić

POPRATNI PROGRAM ZILIK-a:

a) GOSTOVANJE MLADENA KUŠECA – PROMOCIJA NOVE KNJIGE ZA DJECU “TAJNE MEDVEDNICE” (dvorana u kojoj se održava Mali ZILIK)

U utorak 29. siječnja jutarnja likovna radionica će trajati skraćeno od 10 do 11 sati, jer nam dolazi cijenjeni  pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu za djecu Tajne Medvednice. Na promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu Mladena Kušeca, a ujedno je prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije.

b) VREMENOPLOV (hodnik koji vodi od ulaza u centar do dvorišta i iz dvorišta u dvoranu Malog ZILIK-a)

U duhu ovogodišnje teme “ZILIK kakav je nekada bio” u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor gosti će na putu do radionica moći istražiti ZILIK-ov vremenoplov – svojevrsnu vremensku lentu s fotografijama, člancima i informacijama o povijesti ZILIK-a. Na ovaj način želimo nove mlade naraštaje upoznati s dugogodišnjom tradicijom ZILIK-a i pružiti im uvid u atmosferu u kojoj su se njihovi vršnjaci družili i kreativno izražavali od samih početaka ZILIK-a do danas.

c) VIDEOZAPISI (knjižnica u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor)

Osim vremenoplova koji će ispuniti zidove hodnika, u knjižnici Centra projicirat će se videozapisi s ranijih ZILIK-a te će na stolovima biti izloženi stari albumi s fotografijama i različiti članci i dokumenti o nastanku i povijesti ZILIK-a kako bi se svi zainteresirani mogli detaljnije upoznati s našim djelovanjem.

d) NAKON ZAVRŠETKA ZILIK-a: ZILIK – OTVORENA VRATA (Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor)

Završetkom 46. ZILIK-a ne završavaju i djelatnosti vezane uz ZILIK, već će zainteresirani posjetitelji, i mali i veliki, imati mogućnost tijekom cijele veljače posjetiti Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor svaki radni dan u periodu od 17-19 sati i pogledati izložbu radova nastalih na 46. ZILIK-u, te istražiti mini retro izložbu sastavljenu od cjelina: “Vremenoplov”, “Videozapisi” i “Albumi”.

Cjelokupnim programom ovogodišnjeg ZILIK-a želimo široj javnosti približiti osnovnu ideju ZILIK-ovih začetnika Dane i Petra Grgeca i Petra Cara, te misiju i viziju koju svi mi kao nastavljači ove tradicije imamo odgovornost prenositi daljnjim generacijama, a ona je ponajbolje utjelovljena u citatu Petra Grgeca: “U svako dijete na ZILIK-u ugrađen je dio umjetnika i umjetnosti. To je svrha i bit ZILIK-a.”

Sonja Švec Španjol

Akademija art Zagreb

Najava 11. zaprešićke likovne kolonije “Matija Skurjeni” 2019, 25. svibnja

Ovogodišnja, 11. po redu, zaprešićka likovna kolonija "Matija Skurjeni" 2019. održati će se u prostoru Kluba ZAPREŠČAN, ulica bana Josipa...

Znate li tko je do sada bio u sazivu Europskoga parlamenta i što mislite o njihovom doprinosu

U sazivu Europskoga parlamenta od 2014. do 2019. godine Hrvatska je imala 11 zastupnika. Znate li tko vas je zastupao...

“Ako se Europska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito”

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Europi dramatično usporedio s onom pred izbijanje II. svjetskog rata kada su...

Rijeka pobijedila Inter i izborila finale Kupa protiv Dinama

U polufinalnom dvoboju Hrvatskog kupa u Zaprešiću su nogometaši Rijeke slavili protiv Intera s 2-1 (1-0) Rijeka se slavljem protiv...

Novi video album Elementala – B strane

Grupa Elemental povodom Noći Knjige premijerno je predstavila svoj novi video album “B strane” u knjižari “Hoću knjigu Megastore”. Video...

DIP odlučio: Hod za život ne krši izbornu šutnju

I ove 2019. godine, održat će se Hod za život u 5 hrvatskih gradova i to: u Osijeku i Rijeci...

Novo