Obitelj pacijenta koji je preminuo od karcinoma pluća u petak je u Klinici za plućne bolesti Jordanovac napala liječnike i medicinske sestre, pa čak i policajce koji su pozvani u bolnicu kako bi smirili situaciju, izjavio je pulmolog Marko Jakopović.

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije su osudile fizički napad na liječnike, medicinske sestre i drugo zdravstvene djelatnike u petak ujutro u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

V.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić istaknuo je kako je neprihvatljiv bilo koji oblik nasilja prema liječnicima, bez obzira je li riječ o fizičkim ili verbalnim prijetnjama i od koga dolaze, te je zatražio odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.

Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec apelirala je na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti na radnom mjestu“.

Napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima već kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima, ističe se u priopćenju HLK-a. Podsjećaju na istraživanje iz 2016. koje je pokazalo da je čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik nasilja, od kojih je petina doživjela fizičko nasilje.

Također, istraživanja HKMS iz 2018. godine pokazuje da je 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.

Istraživanje je pokazalo i da više od pola zdravstvenih ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.

„Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara kontinuirano ukazuje na ovaj ogroman problem i nužnost njegovog sustavnog rješavanja“, naglasila je predsjednica HKMS-a Slava Šepec.

Hrvatska komora medicinskih sestara tražila je da su u izmjenama Kaznenog zakona napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu.

„Nadamo se da će se poslodavci pokrenuti i učiniti što je potrebno kako bi se spriječilo da ubuduće uopće dođe do ovakvih situacija u zdravstvenim ustanovama“, rekla je Šepec.

U petak prijepodne obitelj pacijenta koji je umro od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, napala je liječnike i medicinske sestre i razbijala stvari na Odjelu Klinike.

“Gospodin je umro u terminalnoj fazi maligne bolesti, od karcinoma pluća. Obitelj to nije mogla prihvatiti i postali su jako agresivni te su počeli razbijati neke stvari. Napali su liječnike i medicinske sestre i bili smo prisiljeni pozvati policiju”, izjavio je ramnije danas Hini pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, dr. Marko Jakopović.

Zagrebačka policija izvijestila je da su policajci upućeni u bolnicu na Jordanovcu nakon što su oko 10,15 sati dobili dojavu da više osoba stvara nered i napada medicinsko osoblje. Na mjestu događaja morali su uporabiti sredstva prisile. Policija je na kriminalističko istraživanje privela ukupno sedam osoba, uključujući dvije maloljetne osobe i muškarca koji je prvotno pobjegao s mjesta napada.

Autor: Ivo Lučić, Hina

INCIDENT U KLINICI ZA PLUĆNE BOLESTI JORDANOVAC
Sindikat Kliničkog bolničkog centra Zagreb traži hitno postupanje zakonodavca i nadležnih institucija


Sindikat Kliničkog bolničkog centra Zagreb povodom današnjeg incidenta u Klinici za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb najoštrije osuđuje najnoviji fizički napad na osoblje bolnice.

Tražimo hitno reagiranje zakonodavca u postupku izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojim bi se napad na sve zaposlenike unutar zdravstvenog sustava okarakterizirao kao „napad na službenu osobu“, bez obzira da li se ovdje radi o zdravstvenom ili nezdravstvenom osoblju koje radi u sustavu zdravstva ili pak u sustavu socijalne skrbi. Ovakvi i slični incidenti su svakodnevni i šutnja administracije Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravosuđa mora ovim prestati.

Apeliramo na sve mjerodavne institucije da se napokon probude i ovakve incidente prepoznaju kao „hitni klinički pokazatelj“ koji iziskuje hitnu intervenciju u cjelokupnom zdravstvenom sustavu.

Od Vlade RH i nadležnog Ministarstva zdravstva tražimo hitnu reformu politike zapošljavanja u smislu povećanja broja izvršitelja, ali i ukidanja ograničenja istom, a kako bi se mjere zaštite osoba i imovine podigle na još višu razinu od postojeće uz specijaliziranu informatičku podršku i kontinuiran 24-tni nadzor službi unutar ustanove, osobito onih prostora u kojima su ovakvi incidenti učestali.

Tražimo da se osigura kontinuirana psihološka pomoć, edukacija i podrška svim zaposlenicima poslodavca kroz organizirane programe prevenecije stresa, osobito nakon izloženosti ovakvim neugodnim i šokantnim događajima.

I na kraju, želimo pohvaliti sve zaposlenike Klinike za plućne bolesti Jordanovac koji su danas stručno i profesionalno odreagirali u nastaloj situaciji, poduzeli sve mjere zaštite i sigurnosti osoba i imovine i time pokazali da posjeduju dostojnu razinu profesionalnosti i stručnosti koju iziskuje ovakva situacija.

Tanja Leontić
Predsjednica Sindikat KBC Zagreb

Sindikat medicinskih sestara: U kazneni zakon uvesti termin napada na zdravstvene djelatnike

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara u petak je, u povodu incidenta u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, osudio sve oblike napada na medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike, te zatražio da se u kazneni zakon uvede termin “napada na službenu osobu u djelatnosti zdravstva”.

“Na žalost, takvih napada ima sve više, kako u bolnicama, tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštititi te hitnoj medicini”, navodi sindikat u priopćenju.

Podsjećaju da su u nekoliko navrata zahtijevali od Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravosuđa da se to pitanje riješi, naročito jer je još Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva iz prosinca 2013. ugovoreno da će Ministarstvo zdravstva pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu pravosuđa da se napad na zaposlenog u djelatnosti zdravstva smatra napadom na službenu osobu.

“Smatramo da je zdravstvenom osoblju nužno pružiti sigurno radno okruženje jer obavljaju vrlo zahtjevan i odgovoran posao, naročito uzimajući u obzir veliki nedostatak liječnika i medicinskih sestara”, ističe sindikat.

lako je najnovijim izmjenama Kaznenog zakona definirana “prisila prema zdravstvenom radniku”, te je učinjen pomak u tom smislu, nužnim smatraju uvođenje termina “napada na službenu osobu u djelatnosti zdravstva”.

Isto tako smatraju da je u zdravstvenim ustanovama nužno osigurati prisutnost zaštitarskih službi, kako se slučajevi poput jordanovačkog više ne bi događali.

Zagrebačka policija je nakon incidenta u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, gdje je više osoba u petak napalo medicinsko osoblje, privela na kriminalističko istraživanje ukupno sedam osoba, uključujući dvije maloljetne osobe i muškarca koji je pobjegao s mjesta napada.

Pulmolog Marko Jakopović izjavio je Hini da je obitelj pacijenta koji je preminuo od karcinoma pluća napala liječnike i medicinske sestre, pa čak i policajce koji su pozvani u bolnicu kako bi smirili situaciju. autor Hina