Hong Kong donio zakon kojim će se nepoštivanje himne kažnjavati s dugim zatvorom

pixabay

Kada bude izglasan kasnije tijekom godine, novi zakon mogao bi prekinuti običaj na lokalnim nogometnim utakmicama, gdje navijači zvižde na himnu, tradiciji koja je počela uslijed neuspjelih demokratskih prosvjeda u Hong Kongu 2014. godine

Hongkoški zakonodavci predstavili su kontroverzan zakon u srijedu kojim bi se ozakonilo kažnjavanje vrijeđanja državne himne s do tri godine zatvora i kaznom od skoro sedam tisuća dolara.

Hong Kong je posebna administrativna regija Kine, gdje je sličan zakon donesen 2017. godine.

Kazne su propisane za sve koji »uvrijede« himnu »javno i namjerno«, ili za upotrebu u komercijalne svrhe, prema uredu za ustav i kontinentalne poslove u Hong Kongu.

Ured je za dpa rekao da je zakon namijenjen kako bi osigurao »dignitet« himne. Slični zakoni postoje i u Singapuru, Maleziji, i Tajlandu, gdje je himna kraljevske obitelji zaštićena dugovječnim zakonima protiv veleizdaje.

Kada bude izglasan kasnije tijekom godine, novi zakon mogao bi prekinuti običaj na lokalnim nogometnim utakmicama, gdje navijači zvižde na himnu, tradiciji koja je počela uslijed neuspjelih demokratskih prosvjeda u Hong Kongu 2014. godine.