U ponedjeljak, 28. siječnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati, te u utorak, 29. siječnja u HNK-u Zadar s početkom u 10, 12 i 14 sati održat će se koncerti Zadarskog komornog orkestra, oba pod vodstvom dirigenta Vetona Marevcija.

Na prvom koncertu dva studenta iz klase slavnog Zadranina Valtera Dešpalja – Mihovil Karuza i Branimir Pustički uz Zadarski komorni orkestar, pod dirigentskim vodstvom Vetona Marevcija, na jednu će večer postati ogledalo Haydna i Mozarta, ogledalo klasike.

Kad je Haydn bio već priznati skladatelj, za dječaka Wolganga Amadeusa tek se pročulo, jer je bio nevjerojatno talentiran. Dvojica su skladatelja, bez obzira na razlike u godinama, uvelike utjecala jedan na drugoga. Mozartovi biografi svjedoče o njegovu velikom divljenju starijem kolegi kojega je iskreno poštovao, a zreliji je Haydn bez ljubomore svjedočio o mladom, otkrivenom talentu. Haydn i Mozart dva su stupa glazbenog klasicizma čija se djela neumorno reinterpretiraju i danas, čiji se međusobni utjecaju isprepliću i međusobno zrcale, unatoč razlikama, posebno kad se izvode u istoj koncertnoj večeri.

Dan poslije, Zadarski komorni orkestar svira zadarskoj djeci. Petar i vuk glazbena je pustolovina namijenjena gledateljima od 5 do 105 godina! Riječ je o vrijednom projektu edukativnog karaktera, gdje se, na zabavan i privlačan način, djeci približava glazbena i jezična kultura, upoznaje ih se s glazbenim instrumentima, te ih se odgaja kao buduće sudionike kulturnih zbivanja, a sve u ugodnom formatu od 35 minuta. Predstavu izvodi Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem dirigenta Vetona Marevcija, te naratorica Sanja Grgina. Ta orkestralna suita Sergeja Prokofjeva skladana 1936. postala je simbolom glazbenog kazališta za mlade i doživjela nebrojene izvedbe, a među poznatijim naratorima ističu se David Bowie, Sean Connery, Sting, Patrick Stewart, Sophia Loren, Mihail Gorbačov i Bill Clinton.