foto HINA

U Ministarstvu uprave održan prvi sastanak radne skupine za izradu novog zakona o referendumu

U Ministarstvu uprave u utorak je održan prvi sastanak radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona o referendumu, kojim bi trebali biti definirani rokovi za prikupljanje i kontrolu potpisa, kriteriji za njihovu valjanost te rokovi u kojima Hrvatski sabor mora odlučiti hoće li o nekom pitanju biti raspisan referendum.

Glasnogovornica Ministarstva uprave Željka Perić Hini je izjavila da u ovom trenutku ne mogu znati koliko će se radnih sastanaka održati. Poručila je da će se radna skupina sastajati dok ne budu napravili najbolji mogući zakon koji će biti dostupan javnosti na eSavjetovanju kada će svi zainteresirani biti u mogućnosti dati svoje komentare.

Istaknula je da su u postojećim zakonskim rješenjima uočene pravne manjkavosti kada su u pitanju rokovi za prikupljanje, predaju i provjeru potpisa te raspisivanje referenduma te će u novom zakonu biti jasno definirane, a precizirat će se i kriteriji za valjanost potpisa.

Uredit će se i područje financiranja referenduma u skladu sa Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Također, utvrdit će se i nadležna tijela u postupku predreferendumskih aktivnosti, prvenstveno kada je u pitanju brojanje potpisa.

“Prepoznali smo kritike javnosti i na radnoj skupini je zadatak da ih razmotri i ponudi najbolja moguća pravna rješenja koje će biti u skladu s Ustavom i Općem uredbom o zaštiti osobnih podataka, o čemu posebno trebamo voditi računa, kao što smo i do sada”, istaknula je glasnogovornica Ministarstva uprave.

Ministar uprave Lovro Kuščević u ponedjeljak je, najavljujući prvi sastanak radne skupine koja će raditi na izradi zakona o referendumu, izjavio kako će se njime popuniti pravne praznine jer, primjerice, postojećim rješenjima nisu definirani rokovi u kojima Hrvatski sabor mora donijeti odluku o provedenim referendumskim inicijativama. Planom zakonodavnih aktivnosti Vlade za ovu godinu, donošenje tog zakona predviđene je u prvom tromjesečju.

“Vjerujem da će taj novi zakon pridonijeti još većoj transparentnosti i kvalitetnijoj provedbi referenduma, kao dobrog oblika izražavanja želje naših sugrađana”, rekao je Kuščević novinarima.

Na pitanje hoće li se novim zakonom propisati i u kojim se situacijama referendum ne može raspisati, Kuščević je rekao da će odgovor na to pitanje dati stručnjaci iz radne skupine.

Poručio je kako vjeruje da će radna skupina dati najbolja rješenja, koja će štititi demokraciju, Ustav i pravo građana da odlučuju na referendumu.

Za voditeljicu radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona o referendumu imenovana je Terezija Marić iz Ministarstva uprave, a za članove su imenovani: Jasna Omejec (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Antun Palarić (bivši sudac Ustavnog suda RH), Mihaela Bošnir (Ured za zakonodavstvo Vlade RH), Sanja Pintar Gotal (Ured za zakonodavstvo Vlade RH), Albina Rosandić (Državno izborno povjerenstvo RH), Ivana Žiljak (Agencija za zaštitu osobnih podataka), Marko Šijan (Agencija za zaštitu osobnih podataka), Helena Masarić (Udruga gradova), Ivan Horvat (Hrvatska zajednica županija), Ružica Zekić Marinović (MUP), Renata Uzorinac Šohinger (MUP), Jadranka Jurinjak (Ministarstvo uprave), Anita Markić (Ministarstvo uprave), Željka Tropina Godec (Ministarstvo uprave), Gordana Vidaković (Ministarstvo uprave). (Hina)

Akademija art Zagreb

Najava 11. zaprešićke likovne kolonije “Matija Skurjeni” 2019, 25. svibnja

Ovogodišnja, 11. po redu, zaprešićka likovna kolonija "Matija Skurjeni" 2019. održati će se u prostoru Kluba ZAPREŠČAN, ulica bana Josipa...

U Beču “živi i radi” 200 milijuna pčela

Tijekom ljeta u Beču živi i do 200 milijuna pčela. Broj košnica koje su raspoređene po gradskim zelenim površinama iznosi...

Znate li tko je do sada bio u sazivu Europskoga parlamenta i što mislite o njihovom doprinosu

U sazivu Europskoga parlamenta od 2014. do 2019. godine Hrvatska je imala 11 zastupnika. Znate li tko vas je zastupao...

“Ako se Europska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito”

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Europi dramatično usporedio s onom pred izbijanje II. svjetskog rata kada su...

Rijeka pobijedila Inter i izborila finale Kupa protiv Dinama

U polufinalnom dvoboju Hrvatskog kupa u Zaprešiću su nogometaši Rijeke slavili protiv Intera s 2-1 (1-0) Rijeka se slavljem protiv...

Novi video album Elementala – B strane

Grupa Elemental povodom Noći Knjige premijerno je predstavila svoj novi video album “B strane” u knjižari “Hoću knjigu Megastore”. Video...

Novo